Glas Javnosti

DANCI ŠPIJUNIRALI ANGELU MERKEL: Radili za Američku agenciju za bezbednost!

Svet
Autor: Glas javnosti

Danska tajna služba pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) da špijunira evropske lidere, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera!

To je juče preneo Dojče Vele.

Da su SAD špijunirale svoje saveznike prvi put je počelo da izlazi na videlo 2013. godine, ali su novinari tek sada dobili pristup izveštajima u kojima je detaljno data podrška NSA od strane danske obaveštajne službe odbrane (FE).

Izveštaj je pokazao da je nemački saveznik i sused sarađivao sa američkim špijunskim operacijama usmerenim na najviše zvaničnike.


Tadašnji kandidat za kancelara Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) levog centra Per Šajnbrik takođe je bio meta, otkriva se u novom izveštaju.

Izvori tajnih službi prosleđivali su informacije timu koji uključuje danske, švedske i norveške emitere (DR, SVT i NRK), kao i francuski list "Mond", nemački "Ziddojče cajtung" i nemačke javne emitere NDR i VDR.

Ni Merkel ni Štajnmajer nisu imali "nikakvo znanje" o špijunskim operacijama koje su izvodili vodeći danski vladini zvaničnici, piše DW.

Portparol je rekao da je kancelarka obaveštena o otkrićima.

NSA, FE i dansko ministarstvo odbrane nisu komentarisali istraživanja, međutim, u saopštenju ministarstva odbrane kaže se da je "sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo".

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP