Glas Javnosti

DA LI POSTOJI POBEDNIK U NUKLEARNOM RATU? Rusija zabrinuta zbog povećanog rizika od nuklearnog sukoba

Svet
Autor: Glas javnosti

Ozbiljno se povećao rizik od nuklearnog sukoba, a Sjedinjene Američke Države odustaju od formulacije strateška stabilnost, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Slažem se da su nuklearni rizici u poslednje vreme značajno porasli i da se situacija u sferi bezbednosti i međunarodne strateške stabilnosti otvoreno degradira. Uzroci svega toga su očigledni: SAD žele da povrate globalnu dominaciju i ostvare pobedu u onome što oni nazivaju suparništvo velikih sila. Oni odustaju od formulacije strateška stabilnost, koju nazivaju strateško suparništvo. Oni žele da pobede - rekao je Lavrov.

On je istakao da SAD uništavaju celu arhitekturu kontrole naoružanja.

- Posebno smo zabrinuti jer SAD već dve godine odbijaju da ponovo potvrde osnovni princip, postulat da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da, samim tim, nikada ne bi trebalo da dođe do njega - rekao je Lavrov.

Prema rečima Lavrova, već dve godine taj predlog, sastavljen na osnovu onoga o čemu su se dogovarali predstavnici rukovodstva SAD i SSSR-a još u prošlom veku, "čeka potvrdu američke strane".

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR