Glas Javnosti

Da li Nemačkoj preti bankrot? Niz kompamija se gasi

Svet
Autor: Glas javnosti

Stručnjak Reint Gropp, rukovodilac Leibnizova instituta za ekonomska istraživanja Halle (IWH) smatra da uprkos tome što ne očekuje da će broj stečajeva pasti, ne može reći ni da je posredi talas bankrota.

Udruženje stečajnih upravnika je pak nešto konkretnije. Ako promatramo samo sadašnji period, čini se kao da imamo talas bankrota. Ali ako uporedimo trenutni porast s prejašnjim periodima, možemo zaključiti da je broj stečajeva tek na nivoima pre pandemije i daleko od maksimalnih vrednosti u finansijskim krizama, rekli su iz Udruženja za Tagesschau.

U martu 2016. u Nemačkoj je 1.099 kompanija podnelo zahtev za stečajem, dok je u januaru ove godine to napravilo 1.077 kompanija - otprilike kao u proleće 2016.

Državne intervencije održale su kompanije u životu tokom pandemije, pa se posebno sada, u postpandemijskom periodu kad više nema te državne podrške, oseti značajan skok broja bankrota.


- Trenutno smo svedoci velike strukturne promene u ekonomiji - tranziciji sa starih tehnologija i izvora energije - s prljave prema zelenoj energiji, kaže Gropp. Sve to opterećuje kompanije i neki poslovni modeli više nisu konkurentni.

Posebno pogođeno građevinarstvo, koje pored velikih troškova zbog zelene tranzicije pati od visokih cena energenata, ali i povećanja kamata i problemima u lancima snebdevanja.

Ukupno je prošle godine 81 građevinska kompanija pokrenula stečaj, a posledično su zaustavljeni i mnogi projekti širom Nemačke.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR