Glas Javnosti

DA LI NATO OKREĆE LEĐA UKRAJINI: "Nisam siguran da možemo PROTIV RUSA"

Svet
Autor: Glas javnosti

Tenzije u crnomorskom basenu sve su jače, usled nagomilavanja NATO trupa i ruske vojske.

Britanski ministar odbrane Ben Volas priznao je da "nije optimista" da se ruski upad u Ukrajinu može zaustaviti.

Volas je rekao za Bi-Bi-Si da još uvek postoji „šansa” da se invazija zaustavi, ali je dodao: „Nisam optimista”.

On je takođe potvrdio da će se uskoro sastati sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi.

To dolazi nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla da Velika Britanija ne isključuje podršku ličnim sankcijama protiv predsednika Vladimira Putina u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Gospođa Trus je dala komentare nakon što je američki predsednik Džo Bajden sugerisao da bi kažnjavanje ruskog predsednika mogla biti opcija u slučaju invazije.

Na pitanje u utorak da li može da vidi sebe kako sankcioniše Putina u tim okolnostima, Bajden je rekao novinarima: „Da, video bih to“.

Upitana da li će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati lične sankcije ruskom predsedniku, gospođa Trus je u sredu u emisiji Bi-Bi-Si radija 4 rekla da vlada „ništa nije isključila”.

- Nismo isključili ništa što se tiče sankcija, a zapravo ćemo doneti zakone da pooštrimo naš režim sankcija i osiguramo da smo u potpunosti u mogućnosti da pogodimo i pojedince i kompanije, i banke, u Rusiji u slučaju upada - rekla je.

- Ono što je važno je da svi naši saveznici rade isto, jer ćemo kolektivnom akcijom, pokazujući Vladimiru Putinu da smo ujedinjeni, pomoći da se odvrati ruska invazija.

Premijer je u utorak rekao da je Britanija spremna da rasporedi trupe da zaštiti NATO saveznike u Evropi ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, jer je upozorio da se Putin suočio sa „svirepim” ukrajinskim otporom.

Upitana o tome na BBC Radio 4 Tudej,Truss je rekla: „Mi već raspoređujemo trupe u Estoniji kao deo našeg pojačanog prisustva. Gledamo šta još možemo da uradimo. Veoma blisko sarađujemo sa saveznicima.

- Imao sam sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a u Briselu ranije ove nedelje da razgovaramo o tome, ali Velika Britanija je već na čelu obezbeđivanja snaga u Estoniji i pružanja šire podrške širom istočne Evrope.

- Ali nema sumnje, NATO je odlučan da poveća podršku na istočnom krilu kako bi podržao naše NATO saveznike, prema kojima, naravno, imamo jake obaveze - prenosi Kurir, tekst Irving posta.

BONUS VIDEO: Specijalista genetike o ulozi gena i kako ih iskoristiti





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR