Glas Javnosti

Da li MIROVNJACI PAKUJU KOFERE? Zbog nedostatka novca moguće ZATVARANJE MIROVNIH MISIJA UN u celom svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN), koja zaseda u četvrtak, mogla bi da bude neslavna prekretnica za Mirovne misije UN, kojima preti zatvaranje na globalnom nivou, ukoliko poslanici ne uspeju da se dogovore o iznosu budžeta za ove namene.  

 

Na ovo su danas upozorili mnogi zvaničnici UN i diplomate, ukazujući da je pred Generalnom skupštinom UN, koja ima 193 člana, delikatan zadatak da usvoji pomenuti budžet u iznosu od šest milijardi dolara za period do 30. juna 2022. godine. U suprotnom, naglasili su oni, ukoliko krajnji rok - 30. jun ove godine, bude propušten za usaglašavanje i donošenje pomenutog budžeta namenjenog finansiranju mirovnih misija UN u celom svetu, , generalni sekretar UN Antonio Gutereš će ta sredstva moći da koristi samo za zaštitu imovine UN i za osiguravanje zaštite osoblja i mirovnih snaga.

Foto: Pixabay

Do kašnjenja  u postizanju sporazuma o ovim važnim budžetskim sredstvima došlo je, prema izjavama više diplomata, zbog promena u pregovaračkim procedurama, zbog logistike, kao i veoma teških pregovora koji Kinu suprotstavljaju zapadnim zemljama, preneo je Rojters.

Direktorka strategije UN za upravljanje, politiku i poštovanje zakona Ketrin Polard je predočila novinarima da su savetovali predstavnike 12 mirovnih misija UN, od kojih je većina u Africi i na Bliskom istoku, da počnu izradu planova za vanredne situacije u slučaju da novi budžet ne bude usvojen na vreme. Ona se, međutim, nada da će države članice UN postići međusobne dogovore  i odobriti budžet.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR