Glas Javnosti

DA LI JE OVO POČETAK SUKOBA? NAPAD NA UKRAJINU došao iz neočekivanog pravca!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka kompanija "Majkrosoft" saopštila je da je destruktivni softver detektovan u kompjuterskim sistemima ukrajinskih državnih agencija koje blisko sarađuju sa Vladom.

Među žrtvama hakerskog napada su Vladine agencije koje pružaju podršku izvršnim organima iz domena hitnih intrvencija, navodi se u saopštenju.

Pogođena je i firma iz oblasti informacionih tehnologija koja održava veb- sajtove privatnih lica i poslovnih korisnika, uključujući Vladine agencije.

"Majkrosoft" nije objavio identitet pogođene firme.

Američki softverski gigant, koji je detektovao zlonamerni softver u četvrtak, 13. januara, saopštio je da u napadima nije iskorišćena ranjivost "Majkrosoftovih" proizvoda i servisa.

U velikom sajber-napadu na veb-sajtovima ukrajinske Vlade ostavljena je poruka u kojoj su Ukrajinci upozoreni da "budu u strahu i očekuju najgore".

Pojedini sajtovi nisu bili dostupni do petka ujutru, a ukrajinske vlasti su pokrenule istragu.

Rojters je ranije izvestio da Ukrajina sumnja da iza napada stoji hakerska grupa povezana sa obaveštajnom službom Belorusije i da je korišćen softver koji se dovodi u vezu sa grupom povezanom sa ruskom obaveštajnom službom.

Izvor informacija je visoki ukrajinski bezbednosni zvaničnik.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR