Glas Javnosti

DA LI JE KINESKI DIV NA KOLENIMA: Zbog strogih mera teška situacija u NAJVEĆOJ luci na svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Kineska spoljnotrgovinska razmena jako je oslabila zbog strogih mera suzbijanja novog talasa kovida-19, pokazali su danas podaci carinske uprave.

Izvoz je porastao za samo 3.9 posto u odnosu na prošlogodišnji april, saopštila je kineska carinska uprava, najslabije u otprilike dve godine. Uvoz je stagnirao. U martu izvoz je poskočio za 14.7 posto dok je uvoz gotovo stagnirao.


Posustajanje izvoza u prošlom mesecu povezano je sa strogim ograničenjima koja proizlaze iz službene politike nulte tolerancije na kovid-19, a ozbiljno su narušila prevoz tereta.

Prema mišljenju stručnjaka, razmenu su omeli i kriza koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu i spori oporavak drugih zemalja od pandemijske krize. Posebno je jako smanjena razmena s Nemačkom, pokazuju podaci. Tako je kineski uvoz nemačke robe pao za 9.8 posto dok je izvoz potonuo devet posto.

Izvoz u Evropsku uniju povećan je za 7.9 posto, ali uvoz je pao za čak 12.5 posto. Kineska spoljna trgovina suočava se s "komplikovanim i teškim spoljnim okruženjem", rekao je direktor statistike u carinskoj upravi Li Kujiven.

Ali mnogi kineski problemi vuku korene i iz službene politike koja nalaže striktno suzbijanje novih žarišta kovida-19. Tako je Šangaj, kineski privredni i finansijski centar sa 26 miliona stanovnika, bio u izolaciji više od mesec dana.

To je značilo nagli pad prometa u najvećoj luci u svetu i aktuelni manjak kamiona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR