Glas Javnosti

DA LI JE JETI MIT ILI IPAK ISTINITO STVORENJE? Naučnici zatečeni stvorenjem koje je inspirisalo legendu (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U planinama istočne Indije neuhvatljivo stvorenje za koje se veruje da je inspirisalo legende o Jetiju fotografisano je po prvi put. Reč je o tibetanskom mrkom medvedu, jednoj od najugroženijih životinja na planeti.

"Aktivisti za zaštitu divljine slave otkriće retkog tibetanskog mrkog medveda u drevnim predelima Sikima. Ovo ne da je samo značajan trenutak za biodiverzitet regiona, već ukazuje na značaj očuvanja životinjskog sveta. Ovo je prva potvrđena fotografija tibetanskog mrkog medveda (Ursus arctos pruinosus) u Indiji, a uhvaćen je zahvaljujući fotoaparatima postavljenim u visokim predelima severnog Sikima" navedeno je u saopštenju Odeljenja za zaštitu šume i okruženja Sikima.


Decenijama se u interakcijama sa nomadskim stočarima koji žive na visoravni Co Lamo i u dolini Mugutang, dodaju, spominjala ogromna neidentifikovana životinja koja krade šećer i ulje iz kampova.

Foto: facebook/printscreen

"Ovo stvorenje, zbog svoje neuhvatljive prirode, takođe je inspirisalo legende o Jetiju širom Himalaja. Mnoga ranija istraživanja i pokušaji da se otkrije ova životinja bili su bezuspešni. Do ovog preokreta došlo je zahvaljujući zamci sa foto-aparatima koju su postavili zajednički timovi Odeljenja za zaštitu šume i okruženja Sikima i Svetske fondacije za prirodu (WWF). Kamere su fotografisale životinju u distriktu Mangan. Na fotografijama se vidi specifičan žućkasti okovratnik nalik šalu koji se širi do grudi i ramena. Reč je o svaštojedu koji uglavnom jede mrmote i planinske biljke. Ovaj medved veoma je različit od češćeg himalajskog crnog medveda kada je reč o izgledu, prostoru koji naseljavaju, kao i ponašanju" navodi se u saopštenju.


Tibetanski mrki medved, poznat i kao tibetanski plavi medved, smatra se najređom podvrstom medveda. Jedinstven je po tome što je prilagođen za život na Tibetanskoj visoravni. Do sada je samo nekoliko puta bilo potvrđenih zabeleški o njemu u Nepalu, Butanu i na Tibetanskoj visoravni, ali ne i u Indiji. Od 1972. nalazi se na listi najugroženijih životinja.

Foto: facebook/printscreen

U jednoj naučnoj studiji iz 2017. navodi se da su tibetanski mrki medved i himalajski crni medved najverovatniji izvor legendni o Jetiju, "užasnom snežnom čoveku", na šta ukazuju tragovi i DNK ostaci.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR