Glas Javnosti

Da li je izvinjenje Dalaj Lame za SKANDALOZNO PONAŠANJE dovoljno?!

Svet
Autor: Glas javnosti

Dalaj lama je izazvao skandal svojim ponašanjem prema jednom dečaku u Indiji, ali tek kada se svetom raširio video. A juče kada je skandal dostigao vrhunac po svetskim medijima, sitglo je – čudno izvinjenje.

Tibetanski duhovni vođa 14. dalaj lama (87) izvinio se na Tviteru i na svom sajtu, u ponedeljak, nakon što se svetom raširio video snimak na kojem se vidi jedan „inciident” – koji se dogodio na javnom skupu 28. februara u u Daramsali u Indiji.

Dakle, skandalozno ponašnje se desilo 40 dana pre izvinjenja.

Većina medija, pa i u Nemačkoj, preneli su vest o videu uglavnom sa naslovima tipa – Dalaj lama se izvinio – prikazujući ga u uobičajenoj pozi kako se smeje, ili pak kako je naslonio svoje čelo na dečakovo. Neki mediji su stavili link na delić videa, neki su pritom učinili neprepoznatljivim lice dečaka. Špigel je svoj video kreativno naslovio sa – Jezik Njegove Svetosti.


A video… je grozan za gledanje i za opisivanje. Ipak, evo šta je autorka ovog teksta videla i čula:

Šta se desilo?

Prvo je dečak, od možda 9-10 godina, prišao maloj bini i pitao dalaj lamu koji je tamo sedeo – da li može da ga zagrli. Čini se da ga starac od 87 godina nije dobro čuo, i ljudi mu prilaze s leđa i objašanajvaju šta to dečak hoće. 

Tibetanac je potom pozvao dete na binu, pokazao mu na svoj obraz i rekao – Prvo ovde. Dečak ga je poljubio i zagrlio.

Dalaj lama je potom prvo desnom rukom uzeo dečakovu levu ruku i stavio je u svoju levu ruku, koja mu je bila na krilu, ispod stola, a onda prstom desne ruke pokazao na svoja usta, i rekao – A sada ovde – uhvatio dečaka za vilicu i poljubio ga u usta. Potom se nasmejao, kao i publika, iz koje se čuo i pojedinačni aplauz.

Dečaku je očigledno bilo neprijatno i on se udaljio – koliko je mogao – jer mu je starac još uvek držao ruku na svom krilu. Nastupila je kratka pauza, a dečak se premeštao s noge na nogu.

A onda je dalaj lama slobodnom rukom opet pokazao na svoja usta i rekao dečaku – I posisaj mi jezik – koji je hitro isplazio i primakao dečaka sebi. Dečak se odmakao, nakrivio glavu, uspeo da izbegne jezik, tako da je sve ostalo na dodirivanju čelo o čelo.

Dalaj ama se zahvalio dečaku, pustio mu ruku, na šta se sada i dete glasno nasmejalo i prosto mało poskočilo. Prilikom oproštajnog rukovanja, uzeo je dečakovu ruku i prislonio je na svoj obraz.

Potom je Dalaj Lama opet privukao dečaka sebi, držeći mu ruku na svom krilu. Dečak se mrdao, pokušao da pogleda nekoga u publici… Dalaj Lama mu je rekao – Svi smo ista ljudska bića, braća i sestre.


Kada se to završilo, kad mu je pustio ruku i kada se dečak brzo malo udaljio, dalaj lama mu je rekao: Sada ćeš da tražiš dobra ljudska bića, koja stvaraju mir, sreću… Ne treba da slediš ljude koji stalno ubijaju druge ljude.

I onda opet zagrlijaj i pokušaj da golica dečaka ispod pazuha…

Sve je trajalo oko tri duga minuta.

Izvinjenje za reči

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu dalaj lame piše:

„Kruži video snimak koji prikazuje nedavni susret kada je mali dečak pitao Njegovu Svetost Dalaj Lamu da li može da ga zagrli. Njegova Svetost želi da se izvini dečaku i njegovoj porodici, kao i svojim brojnim prijateljima širom sveta, za bol koju su mogle naneti njegove reči. Njegova Svetost često zadirkuje ljude koje sreće, na nevin i razigran način, čak i u javnosti i pred kamerama. Žao mu je zbog incidenta.”

Dalaj lama se nije izvinio za to šta je učnio, nego za ono šta je rekao. Verovatno su to izvinjenje inicirali i napisalii njegovi saradnici, ali na videu je počinitelj – on lično. Starac koji više ne ume da se kontroliše.


Dalaj lama – kratka biografija

Dalaj Lama u Darmsali u Indiji živi otkako je pobegao sa Tibeta 1959, nakon neuspelog ustanka protiv kineske vlasti. Rođen je kao Tenzin Gjatso 6. jula 1935. a sa svojih 15 godina je postao duhovni i svetovni vođa Tibeta, 17. Novembra 1950.

On je 14. dalaj lama i predstavlja jednu grupu tibetanskog budizma.

Prvi je duhovni vođa Tibeta koji je putovao na Zapad, gde je postao veoma poštovan i omiljen. Mnoge slavne ličnosti iz sveta politike, filma, muzike – rado se pojavljuju u njegoovm društvu – i obrnuto. Toj omiljenosti nije naudiilo ni kada je otkiriveno da je američka tajna služba CIA svesrdno finansijski pomagala obezvlašćene lame u borbi protiv kineskog osvajača, i nekolicinu njih tajno prebacila u SAD, gde su živeli pod lažnim identiteom i spremali se za borbu.


Dalaj lama je dobio Nobelovu nagradu za mir 1989. „za zalaganje za mirna rešenja zasnovana na toleranciji i međusobnom poštovanju u cilju očuvanja istorijskog i kulturnog nasleđa svog naroda”. 2011. dao je ostavku na političke funkcije, ali je ostao duhovni vođa Tibeta.

Glas javnosti/Dojče Vele

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR