Glas Javnosti

Da li je Amerika u opasnosti? Bajden izneo odluku za Balkan

Svet
Autor: Glas javnosti

Izvršene su promene kod izvršne naredbe 13304 i 14033

Američki predsednik Džo Bajden produžio je izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan za još godinu dana, ističući da situacija na Balkanu i dalje predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD.

Ova odluka, objavljena na sajtu Bele kuće, naglašava kontinuirane akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Balkanu, uključujući ekstremističko nasilje i remetilačke aktivnosti.
Produženje vanredne situacije za Balkan

Bajden je odlučio da vanredna situacija za Balkan ostane na snazi i nakon 26. juna, što predstavlja produženje mere koja je prvi put doneta 2001. godine.

Izmenama izvršne naredbe 13304 i 14033, obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou je proširen kako bi se preduzeli dodatni koraci u vezi sa određenim radnjama koje ometaju sprovođenje Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine u odnosu na Severnu Makedoniju.


Odluka zasnovana na pretnji po nacionalnu bezbednost SAD

Bajden smatra da akcije koje se dešavaju na Balkanu predstavljaju vanrednu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD.

Nastavak vanredne situacije za Balkan odražava ozbiljnost situacije i opasnosti koje proističu iz destabilizacije regiona.

Kontinuirane aktivnosti koje ugrožavaju stabilnost Balkana

Situacija na Balkanu i dalje je predmet zabrinutosti zbog akcija koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona, ometaju napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije.


Glas javnosti/R01S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR