Glas Javnosti

Da li će sestra Kim Džong Una biti novi lider: Ona može biti MOĆNA POLITIČARKA

Svet
Autor: Glas javnosti

Jednog zimskog dana pre dve godine, Kim Jo Džong načinila je prvi korak da postane moćan političar, kakav je njen otac mislio da će jednog dana postati.

Bio je to 10. februar 2018. godine. Najmlađe dete bivšeg lidera Severne Koreje Kim Džong Ila već je ušlo u istoriju postavši prvi član porodice koji je stupio na južnu polovinu Korejskog poluostrva od kraja Korejskog rata.

Noć pre toga bila je na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji. Sedela je iza predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina i posmatrali su kako stotine sportista marširaju zajedno pod zastavom koja predstavlja ujedinjenu Koreju, zemlju koju su Sovjetski savez i Sjedinjene Države podelili na pola posle Drugog svetskog rata, malo pazeći na hiljade porodica koje su bile razdvojene.

Kim je aplaudirala ovim atletama zajedno sa Munom, američkim potpredsednikom Majkom Pensom i japanskim premijerom Šinzom Abeom. Ali odlazak u Plavu kuću, rezidenciju predsednika Južne Koreje, bila je potpuno drugačija utakmica.

Kim Jo Džong bila bi prvi član vladajuće severnokorejske porodice koji je ikad ušao u dvorane moći zakletog neprijatelja.

Takođe je bila na oba samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i snimljena je pored brata.

Kim (32) proteklih dana pojavila se kao "loš policajac" režima Severne Koreje, osudivši Južnu Koreju i zapretivši fizičkim uništenjem kancelarije za vezu sever-jug, koju je Severna Koreja potom raznela.

To ovoga je došlo nakon što se činilo da ona upravlja državom u aprilu, kad je njen brat, Kim Džong Un, nestao iz javnosti i pokrenuo spekulacije o njegovom zdravlju.

Sa tako malo informacija o tome šta se dešava unutar najtajnijeg režima na svetu, analitičari Severne Koreje ne slažu se oko toga koje je mesto Kim Jo Džong u hijerarhiji, uključujući i da li je potencijalni naslednik brata.

Ali jedno je jasno: njena nova istaknuta uloga portparola i poverenika Kim Džong Una sugeriše da su porodične veze adut u dinastiji Severne Koreje, uprkos konfučijanskoj kulturi u kojoj normalno dominiraju muškarci, a žene su ispod njih.

Foto: Tanjug AP

- Da li je krvna veza najvažnija? Čini se da jeste. Jasno se vidi pomak ka značajnijom ulozi za nju - rekao je Sue Mi teri, bivši analitičar CIA za Severnu Koreju.

Sa tim se slaže i Viktor Ča, bivši savetnik za Severnu Koreju Džordža V. Buša.

- Kada sve ovo saberete, njeno pojavljivanje, napredovanje u partiji i sada provokativno naređenje pod njenim imenom, Jo Džong napreduje kao moćan političar, sledeći u nizu, broj dva - rekao je on 

Koliko se malo zna o Kimovoj sestri govori i podatak da analitičari veruju da je udata, ali nisu sigurni za koga.

- Postoje izveštaji da je udata za Čoe Songa, sina veoma visokog severnokorejskog zvaničnika, ali to nije potvrđeno - rekao je Majkl Maden, koji već deceniju pokušava da sazna nešto više o njoj.

Veruje se da je majka deteta.

Maden ističe da je pohađala istu školu u Švajcarskoj kao njen brat, kao i Univerzitet Kim Il Sun 2008. ili 2009.

- Razgovarao sam sa učenicima koji su mi rekli da je bila veoma popularna. Učenici u razredu i profesori znali su ko je ona, ali postojala je jasno naređenje da se prema njoj ne ophode drugačije - dodao je on.

Sve do sada, Kim Jo Džong nije bila na prvoj liniji provokacija i fokusirala se na podršku bratu.

Ovoga puta, kako kažu analitičari, prilično hrabro dala je niz zvaničnih izjava upućenih Južnoj Koreji, vrlo agresivnim jezikom.

Naređenjem vojne akcije uspela je da dokaže svoj autoritet severnokorejskom narodu i spoljnom svetu.

Ne znamo da li će ona sigurno naslediti Kima, ali poslednji incident podstiče te spekulacija.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR