Glas Javnosti

Da li će požar kod Černobilja izazvati novu katastrofu? (VIDEO)

Svet
Autor: Глас јавности

Ukrajinski vatrogasci se peti dan bore sa šumskim požarom u gotovo nenastanjenoj zoni isključenosti, kod bivše nuklearke u Černobilju, koja je još kontaminirana radijacijom od katastrofe koja se dogodila pre više od tri decenije.

Vlasti su više nego udvostručile broj vatrogasaca koji gase požar, angažujući 274 ljudi, tri aviona i tri helikoptera.

Državna služba za krizne situacije u utorak je objavila da su vatrogasci uspeli da smanje područje zahvaćeno požarom u zoni isključenosti s 25 na 10 hektara.

Savezna služba u sredu nije objavila nove podatke o površini zahvaćenoj požarom. Stručnjaci za životnu sredinu strahuju da bi požar mogao da podigne radioaktivni pepeo s tla. Državna služba za krizne situacije kazala je da izgleda da su nivoi radijacije u dozvoljenim okvirima.

Visoki službenik za životnu sredinu Egor Firsov rekao je da je nakon izbijanja požara tokom vikenda nivo radijacije u tom području bio 16 puta viši od normalnih pozadinskih nivoa.

Pod istragom da je izazvao najmanje jedan lokalni požar je 27-godišnji stanovnik gradića nedaleko od zone isključenosti.

Preti mu do pet godina zatvora, a veruje se da je palio travu i smeće te da nije uspeo da obuzda požar zbog vetrovitog vremena, objavila je policija.

Nuklearna katastrofa u Černobilju 1986., oko 100 kilometara severno od Kijeva, najgora je nuklearna katastrofa u istorij.

(Izvor:. Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR