Glas Javnosti

DA LI ĆE MASOVNE PUCNJAVE IZMENITI AMERIČKI ZAKON: Senat izglasao kontrolu kupovine oružja

Svet
Autor: Glas javnosti

Predlog zakona u Senatu izglasan sa 65 prema 33 glasa

Predsednik Džo Bajden potpisao je prvi veliki savezni zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD, najznačajniji zakon o vatrenom oružju usvojen decenijama unazad.

- Ako Bog da, to će spasiti mnogo života - rekao je Bajden dok je završavao potpisivanje zakona, prenosi CNN.
Zakon je došao na dnevni red nakon nedavnih masovnih pucnjava u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu i supermarketu u Bufalu u Njujorku koji se nalazio u pretežno crnačkom naselju. Dvostranačka grupa pregovarača počela je da radi u Senatu i predstavila zakonodavni tekst u utorak. Predlog zakona objavili su republikanski senatori Džon Kornin iz Teksasa i Tom Tilis iz Severne Karoline i demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata i Kirsten Sinema iz Arizone.

Predlog zakona u Senatu, izglasan juče sa 65 prema 33 glasa.

- Ovaj dvopartijski zakon će pomoći u zaštiti Amerikanaca. Deca u školama i zajednicama će biti bezbednija zbog njega. Predstavnički dom treba odmah da glasa o ovom zakonu i da mi ga pošalje na potvrđivanje - poručio je predsednik Džozef Bajden posle glasanja.

Mera uključuje milione dolara za mentalno zdravlje, bezbednost u školama, programe intervencija u kriznim situacijama i podsticaje za države da uključe dosije maloletnika u Nacionalni sistem trenutne provere kriminalne prošlosti.

Paket predstavlja najznačajnije novo savezno zakonodavstvo za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem od istekle desetogodišnje zabrane jurišnog oružja iz 1994. godine, iako ne uspeva da zabrani svako oružje.

Postizanje dvostranačkog sporazuma o glavnom zakonu o oružju bilo je notorno teško za zakonodavce poslednjih godina, čak i suočenima sa nebrojenim masovnim pucnjavama širom zemlje.

Demokrate su posebno požurile da proslave dvopartijski sporazum o oružju, pošto je akcija za rešavanje nasilja nad oružjem glavni prioritet za stranku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP