Glas Javnosti

Da li će Makron biti NOVI PREMIJER Francuske

Svet
Autor: Glas javnosti

Ako francuski predsednik Makron želi da zgrabi kormilo vlade, moraće da zameni sadašnjeg premijera Filipa drugom figurom, koja će dozvoliti da bude skrajnuta.

Ankete javnog mnenja u poslednjim nedeljama pokazale su da se premijerov rejting povećao na oko 57 procenata, dok je Makron na 41 odsto.

Tolika popularnost francuskog premijera je, prema Politiku, ravna kršenju ustava dvostrukog sistema vlade koji je uspostavio Šarl de Gol pre 61 godine.

Makronov prethodnik Fransoa Oland je u svojoj knjizi „Reagovanje na demokratsku krizu“ imao slične pritužbe.

On je sugerisao da je veme da se ukine mesto premijera i pređe na američki sistem sa izvršnim predsednikom kao šefom vlade.

De Golov koncept "vlade koju vozi šofer" trebalo je da omogući predsedniku punu moć bez svakodnevnih odgovornosti, ali u doba socijalnih medija taj koncept se preokrenuo na Makronovu štetu. Predsednik je kriv za sve, a ima ograničenu kontrolu nad akcijama vlade.

Dostignuća Makronove prve tri godine vladavine - na primer, više od 800.000 novih radnih mesta - biće u senci brutalne postkoronavirusne recesije (pad BDP od 11 procenata ove godine, prema ministru finansija Brunu le Meru).

Makron zna da će ga okriviti za sve što pođe po zlu, pa tako želi da ima veću kontrolu nad odlukama vlade.

Šta god da odluči, preuzeće veliki rizik. Mora da bira između otpuštanja veoma voljenog premijera ili da provede naredne dve godine u senci svog popularnijeg podređenog. Možda u tome leži odgovor. Francuski predsednik nije osoba koja voli biti u nečijoj senci, već ona koja "baca kockice".

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR