Glas Javnosti

DA LI AMERIKU ČEKA NOVI IZBORNI KOŠMAR? Spremaju se hakerski napadi, ŠTABOVI U PANICI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki izbori 2016. godine prošli su u jeku manipulacija i optužbi za rusko mešanje, a sada bi takav izborni košmar mogao da im se ponovi. Naime, obaveštajni izvori potvrdili su da spoljni, neprijateljski faktori pred predsedniče izbore nastoje da ugroze privatnu komunikaciju "izbornih štabova, kandidata i drugih političkih figura u SAD".

AP izveštava da su zvaničnici iz američkih obaveštajnih struktura upozorili da strane službe agresivno šire dezinformacije s ciljem da unesu i prošire konfuziju u američko biračko telo.

Iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Demokratske stranke i bivšeg potpredsednika SAD Džo Bajdena, stigla je potvrda da je tokom protekle nedelje bilo više registrovanih pretnji i pokušaja hakerskih napada na njihove servere, ali bez detalja, jer se odgovorni u Bajdenovom timu pribojavaju da bi bilo kakav detalj mogao da bude neprijateljski iskorišćen.

Ove godine izborni štabovi i stranački odbori redovno dobijaju izveštaje iz Nacionalnog centra za bezbednost i kontraobaveštajna pitanja, čiji je direktor Bil Evanina prošle nedelje dao neuobičajenu izjavu u kojoj je potvrdio da "Rusija nastavlja da se meša u američke izbore".

Evanina je naglasio da Rusija nastoji da oslabi globalnu poziciju SAD šireći dezinformacije i podrivajući poverenje građana Amerike u demokratiju.

Međutim, Rusija nije jedina pretnja jer i Kina i Iran pokušavaju da utiču na američku politiku, konstantno vršeći pritisak na američke političare i establišment, upozoravaju iz američkih obaveštajnih struktura.

Prema rečima senatora Marka Vornera iz Virdžinije, najuticajnijeg demokrate u senatskom odboru za obaveštajna pitanja, strani neprijatelji "nikada nisu prestali sa pokušajima da ugroze američki izborni sistem" i da od nedavno primenjuju neke nove taktike, drugačije od onih koje su primenjivali tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.

"Ozbiljno sam zabrinut da američki glasači ne shvataju pravu prirodu ovih pretnji", zaključio je senator Vorner.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP