Glas Javnosti

ČVRŠĆA RUKA: Kim Džong Un smenio trećinu vladinog tela

Svet
Autor: Глас јавности

Severnokorejski vodja Kim Džong Un sproveo je veliku rekonstrukciju visokog vladinog tela, Komisije za državne poslove, gde je izmenio trećinu članova, javili su zvanični severnokorejski mediji.

Unuk osnivača Narodne demokratske republike Koreje nastavlja da učvršćuje svoju vlast od kada je nasledio svog oca Kim Džong Ila 2011. godine.

On je predsednik Komisije za državne poslove čijih pet od 13 članova je upravo smenjeno.

Rekonstrukciju tog tela potvrdila je juče Vrhovna narodna skupština, severnokorejski parlament, javila je danas zvanična agencija KCNA.

Radi se o dosta velikoj rekonstrukciji vodjstva tog tela, ocenila je bivša članica američke administracije i stručnjak za Severnu Koreju Rejčel Li.

Komisija za državne poslove formirana je 2016. godine zamenivši moćnu Komisiju za nacionalnu odbranu koja je bila vrhovni organ za političko odlučivanje.

Snimci objavljeni u severnokorejskom listu Rodong Šinmun pokazuju neke članove Vrhovne narodne skupštine kako sede vrlo blizu jedan do drugog, i niko ne nosi masku.

Odvojeno saopštenje vlade potvrdjuje stalni stav Severne Koreje prema kome nema nijednog slučaja novog korona virusa u toj zemlji, iako se epidemija koja je počela u susednoj Kini proširila na takoreći sve zemlje sveta.

Pjongjang je stavio hiljade Severnokorejaca i stotine stranaca, uključujući i diplomate, u izolaciju i sproveo velike operacije dezinfekcije da spreči širenje epidemije koja bi prema oceni stručnjacima bila katastrofalna u zemlji gde je zdravstveni sistem poznat kao manjkav.

"Državna kampanja protiv epidemije biće pojačana da bi se sprečilo širenje kovida-19", navodi se dalje u saopštenju vlade.

KCNA ne govori o prisustvu Kima na sastanku i on se ne vidi na slikama.

Li kaže za Frans pres da Severna Koreja održavanjem sednice Skupštine želi da pokaže da ima poverenja u svoj kapacitet da se suoči sa krizom korona virusa, a to što prisutni ne nose maske ide u istom smeru.

Medju osobama koje ulaze u Komisiju za državne poslove je bivši vojni oficir Ri Son Gvon koji je početkom godine imenovan na čelo ministarstva spojnih poslova.

Njegov pretnodnik Ri Jong Ho, izbačen je iz Komisije, kao i bivši ministar spoljnih poslova Ri Su Jong.

(Izvor: N1/Beta)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR