Glas Javnosti

ČUVENO ČUDOVIŠTE NIJE MIT? Da li je Nasa na tragu čudovištu iz Loh Nesa?

Svet
Autor: Glas javnosti

Centar Loh Nes zatražio je od istraživača svemira iz Nase i od drugih naučnika i univerziteta, da svojom stručnošću pomognu u novom lovu na legendarno čudovište.

Jedna od najvećih pretraga u Loh Nesu završena je protekle godine hidrofonom koji je uhvatio glasne podvodne zvukove i nekoliko potencijalnih viđenja. Najnovija pretraga biće održana na 90. godišnjicu prvog organizovanog nadzora na površini Loh Nesa: ekspedicije ser Edvarda koja je trajala od 30. maja do 2. juna.

Od te prve ekspedicije 1934. godine, zabeleženo je preko 1.156 viđenja neobične zveri u zvaničnom registru. Prošle godine, novouređeni centar Loh Nes udružio se sa Loch Ness Exploration (LNE), nezavisnim i dobrovoljnim istraživačkim timom, sa stotinama volontera koji su pretraživali vode Loh Nesa.


Oni koji ne mogu da stignu do jezera mogu se uključiti tako što će pratiti kamere koje snimke emituju uživo na veb lokaciji Visit Inverness Loch Ness.

U međuvremenu priprema se i projekcija filma Loh Nes: Oni su stvorili čudovište, dokumentarca koji istražuje fenomen lova na čudovište u Loh Nesu 1970-ih i 1980-ih sa posebnim pitanjima i odgovorima, režisera Džona Meklavertija, koji uključuje intervjue sa onima koji tvrde da su misteriozno čudovište videli.

Lovci na čudovište nazvano Nesi takođe mogu isploviti brodom i koristiti hidrofon za „hvatanje“ neobičnih zvukova koji odjekuju iz dubine jezera.

Loh Nes centar, koji je ponovo otvoren prošle godine nakon velikog renoviranja, nalazi se u starom hotelu Drumnadrochit, čija je menadžerka Aldi Mekej prijavila da je videla „vodenu zver“ u Loh Nesu pre 90 godina.

„Prošle godine smo privukli pažnju sveta jednom od najvećih pretraga za Nesi ikada, sa učesnicima koji su nam se pridružili iz Amerike, Kanade, Francuske, Italije, Japana i drugih. Sa neobjašnjivim zvukovima koji se čuju, pored mogućih viđenja, ove godine smo odlučni da saznamo više o neuhvatljivom čudovištu iz Loh Nesa“, izjavio je Pol Nikson, generalni direktor Loh Nes centra.


„Pored toga što tražimo pomoć u lovu na čudovište, posebno zovemo stručnjake. Uzbuđeni smo što ćemo potragu učiniti najvećom do sada, a tražimo i novu opremu koja može biti od pomoći da otkrijemo najveće misterije jezera“, dodao je Nikson.

Objašnjavajući kako bi Nasa mogla da pomogne, Ejmi Tod, marketing menadžer Centra Loh Nes, rekla je: „Nadamo se da će nam ljudi širom sveta pomoći da dođemo do stručnjaka u Nasi. Najverovatnije ćemo uspeti da dođemo do njih putem moći društvenih medija. Samo se nadamo da će njihovo stručno vodstvo pomoći u našoj tekućoj potrazi za odgovorima. Išli smo na univerzitete u Velikoj Britaniji. Stručnjaci iz Nase možda imaju neku naprednu tehnologiju snimanja za skeniranje jezera. Morali bismo da sednemo i razgovaramo sa njima o tome kako da to dođemo ovde“.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR