Glas Javnosti

ČUVENI ITALIJANSKI INFEKTOLOG TVRDI: 'Zdravstvena kriza je prošla!'

Svet
Autor: Glas javnosti

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Đenovi Mateo Baseti otkrio je da veruje da je epidemija koronavirusa u Italiji pri kraju, što se, kako navodi, vidi po brojevima.

- Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italiji mogao bi pomisliti da smo još u jeku pune epidemije virusa. Svake vesti počinju sa dnevnim izvještajima o broju zaraženih i hospitalizovanim. Ali, to je pogeršan utisak. Epidemija virusa kovid-19 je prošla, i to se vidi po brojevima. Imali smo 4.000 pacijenata u intenzivnoj nezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60, naveo je Baseti.  

Potom se posebno osvrnuo na činjenicu da se brojevi u izveštajima neretko shvataju bukvalno, bez ikakve analize poput broja ljudi bez simptoma, broja onih koji su morali da budu hospitalizovani...

- Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspeli da izađemo iz krize, kaže infektolog Baseti.  

Krivica je, kako smatra, na medijima, lokalnim samoupravama, ali i - "stručnjacima":

- To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije, je prošla, zaključio je Baseti.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR