Glas Javnosti

ČUVAR RUSKOG MORA I KOPNA: Stiže najmoćniji brod „Admiral Golovko“

Svet
Autor: Glas javnosti/Novosti

Višenamenska fregata „Admiral Golovko“ uskoro treba da postane deo ruske flote. Time se, kako kažu ruski vojni eksperti, osigurava bezbednost Rusije ne samo sa mora, nego i sa kopna.

Ovaj ratni brod opremljen je najmoćnijim naoružanjem i osposobljen da nanosi precizne udare po neprijateljskim objektima na moru i kopnu.

Kako piše američki list „19FortyFive“, kada fregata konačno bude stavljena u službu, postaće jedan od najspremnijih brodova ruske ratne mornarice.

- Ovaj brod je naoružan krstarećim raketnim sistemima „Kalibar-NK“, „Oniks“, kao i savremenim sistemima protivvazdušne odbrane „Poliment-Redut - navodi se u publikaciji.

„Veoma ozbiljno naoružanje“

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Vasilij Dandikin, „Admiral Golovko“ je ruski višenamenski brod.

‘Admiral Golovko‘ je izgrađen u Sankt-Peterburgu. Ovaj ratni brod je namenjen za daleku plovidbu, za pomorsku i okeansku zonu. Od drugih brodova razlikuje se po tome što ima veoma ozbiljno naoružanje. Opremljen je hipersoničnim raketama ‘cirkon‘. Takođe, ima i protivvazdušni raketni sistem koji može da koristi rakete srednjeg i manjeg dometa. Osim toga, poseduje i sredstva za borbu protiv podmornica i uništavanje torpeda.


Glavni zadatak ovog broda je, prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, borba protiv neprijateljskih površinskih brodova.

- Hipersonične rakete ‘cirkon‘, kojim je opremljen ovaj brod, sposobne su da gađaju mete na udaljenosti od hiljadu kilometara. I zahvaljujući ovim projektilima, on će biti u stanju da se bori čak i sa celom grupom brodova. Osim ‘cirkona‘, ‘Admiral Golovko‘ biće naoružan i ‘Kalibrima‘ i ‘Oniksima‘. Međutim, što se tiče ‘Kalibra‘, oni će se koristiti za gađanje kopnenih ciljeva na udaljenosti od 1000 do 2000 kilometara - kaže Leonkov.

Čuva Rusiju sa mora i kopna

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin naglašava da je glavni razlog ulaska ovog broda u sastav ruske flote – osiguravanje bezbednosti Rusije.

- Ovo ima veze sa zemljama-članicama NATO. Postoje razne pretnje. I mi ih uzimamo u obzir. Njegovim ulaskom u sastav flote osigurava se bezbednost Rusije ne samo sa strane mora, nego i sa kopna. Svaki brod je povezan sa kopnom. On ne predstavlja samo jednu jedinicu. Povezan je i sa kopnenim snagama i sa strateškom avijacijom - konstatuje ovaj vojni ekspert.

Treba napomenuti da je ovaj brod nazvan u čast admirala Arsenija Golovka, koji je tokom celog Drugog svetskog rata komandovao Severnom flotom.

Fregata „Admiral Golovko“ je treći brod projekta 22350. Glavne i prve serijske fregate „Admiral Gorškov“ i „Admiral Kasatonov“ uveliko su deo Severne flote.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR