Glas Javnosti

ČUDNO ALI ISTINITO: Nemački lekari planiraju da presade svinjsko srce čoveku

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemački kardiohirurzi smatraju da će za najviše dve godine uspeti da presade modifikovano svinjsko srce čoveku.

Oni očekuju da će ishod biti bolji od onoga postignutog nakon prve takve transplantacije u svetu, koju su obavili američki lekari.

„U završnoj smo fazi“, rekao je kardiokirurg Bruno Rajkart, član istraživačke grupe u Univerzitetskoj  bolnici Groshadern u Minhenu i dodao da im nedostaje još jedna komponenta i da natome rade, prenosi N1.


Za presađivanje će poslužiti manje svinje vrste s Novog Zelanda koje su genetski modifikovane, rekao je dr Rajkart. Životinje moraju da budu teške između 70 i 90 kilograma jer bi u suprotnom njihovo srce za ljude bilo preveliko.

Nakon procesa modifikovanja srca će se najpre ispitati na babunima, kaže doktor, koji se ovim poslom bavi već nekoliko decenija.

Majmuni bi sa svinjskim srcem trebalo da prežive godinu dana pre nego što se krene sa ispitivanjima na čoveku.

Presađivanje organa sa jedne vrste na drugu, proces zvan ksenotransplantacija, napredovalo je velikim korakom prošle godine kad su hirurzi u Merilendu prvi put čoveku presadili srce svinje.

To što je pacijent preživio dva meseca, uzimajući u obzir sve njegove komorbiditete, dobar je rezultat, kaže dr Rajkart.

Tim sa Medicinskog univerziteta u Merilendu u januaru prošle godine transplantirao je srce svinje sa deset modifikacija smrtno bolesnome čoveku.


Nakon deset godina ksenotransplantacijskih istraživanja, stručnjaci su uvereni da bi srca svinja mogla da budu održiva opcija za bolesnike kojima treba novo srce.

Dr Rajkart, kardiohirurzi Kristian Hagl i Paolo Brener, kao i veterinar Ekart Volf su među vodećim svetskim stručnjacima u istraživanju ksenotransplantacija.

Ta grupa stručnjaka je u Minhenu pre sedam godina započela uspešne eksperimente sa babunima koji su preživeli i do pola godine nakon transplantacija svinjskog srca.

„Moja namera je da rezultat operacije bude uspešniji od onog prošlogodišnjeg iz Merilenda“, rekao je osamdesetogodišnji dr Rajkart.

Zbog svojih godina, on više ne operiše, ali je izjavio da bi „želeo da bude u sali kada operacija uspe“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR