Glas Javnosti

CRNIM ČUVARIMA ZABRANJENO DA ČUVAJU FLOJDOVOG UBICU: Tuže zatvor zbog rasizma!

Svet
Autor: Glas javnosti

Osam crnih zatvorski čuvara u okružnom zatvoru Remzi, u državi Mineapolist, dobilo je zabranu prilaska zatvorskoj ćeliji policajca osumnjičenog za ubistvo Džordža Flojda, Dereka Chauvina.

Oni su naime zbog toga što ne smeju da učestvuju u obezbeđivanju Čauvinove ćelije odlučili da podnesu tužbu Ministarstvu za ljudska prava zbog rasne diskriminacije.

Podsetimo, Derek Čauvin je optužen za ubistvo trećeg stepena i umišljajno ubistvo zato što je više od osam minuta kolenom pritiskao vrat crnca Georgea Floyda kojeg je tako i ubio. 

Istog dana kada je Čauvin stigao u okružni zatvor, svim policajcima koji nisu bijelci naređeno je da se premeste na zaseban ugao.

Zatvorski nadzornik Stiv Lidon objasnio je zabranu koju je doneo time što nije želeo da crne čuvare izloži dodatnom stresu i dovede ih u vezu sa Čauvinom i tako im pogorša osećanja.

"Zbog brige, i u trenutku kada nije bilo vremena za promišljanje, doneo sam odluku da ograničim izloženost crnih čuvara osumnjičenom koji bi potencijalno mogao da pogorša njihova osećanja kao pripadnike manjine", navodno je rekao Lidon. Istog dana, Lidon je derogiran na poslu.

Inače na dan kada je prvi put priveden u okružni zatvor Remzi, Čauvina je u rutinskoj kontroli pretresao crni policajac, narednik koji inače nadzire prevoz strogo čuvanih zatvorenika. Ali, tada je stigao nadzornik Lidon i naredio mu da prestane da ga pretresa i zamenio ga jednim od belih policajaca, navodi se u optužbi osmorice policijskih stražara. 

Kasnije toga dana crni policajci su se okupili na jednom od spratova tog zatvora te i tešili jedan drugoga. Neki su i plakali, navodi se u tužbi, dok su neki otvoreno govorili da će dati otkaz. Shvatili su da ih taj potez karakteriše kao "segregacijski odred".

Pojedincima koji su se žalili rečeno je da bezuslovno poslušaju Lidonove naredbe. 

Svih osam zaposlenika prepričava sastanak s Lidonom koji je priznao da je zabranio crnim policajcima rad na spratu gdje je zatvoren Čauvin, ali je negirao da je ta odluka rasistička. Branio se, ali je naredbu ukinuo nakon 45 minuta. Jedan policajac, član sindikata, požalio se na Lidona, a potom je pokrenuta i interna istraga. 

Lydon je navodno objasnio da je smatrao da će Floydova smrt vrlo verovatno stvoriti akutnu rasističku traumu crnim policajcima koji su na dužnosti u tom zatvoru, a manjina su. Tvrdio je da odluka nije povezana s profesionalizmom radnika ili zabrinutosti oko Čauvinove sigurnosti. 

"Shvatio sam da sam pogrešio i izvinio sam se kolegama", kratko je rekao Lidon.

(Izvor: Index.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR