Glas Javnosti

CRNI VEO NAD HAVAJIMA: Broj poginulih se popeo na 106 žrtava

Svet
Autor: Glas javnosti

Identifikacija poginulih u požarima na Mauiju biće "veoma teško" i verovatno će trajati nedeljama, rekao je guverner Havaja u utorak, pošto se broj poginulih popeo na 106

Identifikacija poginulih u požarima na Mauiju biće "veoma teška" i verovatno će trajati nedeljama, rekao je guverner Havaja u utorak, pošto se broj poginulih popeo na 106, a od porodica koje su očajnički čekale da čuju bilo kakvu informaciju o svojim najmilijima koji su nestali, zatraženo je da dostave DNK briseve.

Genetički tim će doći da pomogne u identifikaciji žrtava, rekao je guverner Havaja Džoš Grin u utorak za Si-En-En, dok stotine pasa tragača su potrazi za leševima, nastavljaju da tragaju po pepelu onoga što su nekada bile kuće i poslovni prostori spaljeni u najsmrtonosnijim američkom požarom. 


Foto:printscreen/tviter

Identifikacija je veoma teška jer su ostaci uglavnom neprepoznatljivi, a otisci prstiju se retko nalaze, rekao je Grin. Dakle, istražitelji treba da razviju DNK profile iz ostataka i nadamo se da pronađu podudaranja, uključujući bilo koji DNK koji su dali rođaci nestalih, rekli su zvaničnici.

Samo pet od 106 poginulih žrtava identifikovano je u utorak popodne, prema zvaničnicima okruga Maui. Dvojica su javno imenovana, a imena ostale trojice biće saopštena kada budu obaveštene njihove porodice.

Članovi porodica nestalih dali su 41 uzorak DNK, pokušavajući da vide da li su njihovi najmiliji među mrtvima, rekli su okružni zvaničnici.


Foto:printscreen/tviter

U međuvremenu, nejasan je broj ljudi koji su i dalje nestali, kažu vlasti, u vezi sa požarima koji su počeli da se šire 8. avgusta i posebno razorili istorijske delove Lahaine u zapadnom Mauiju.

Vlasti su od utorka istražile samo jednu trećinu područja; okrug je naveo cifru od 32%, dok je guverner rekao da je 27%.

Ali kako se potraga širi, vlasti strahuju da će broj mrtvih samo rasti.

Mnogi do sada pronađeni ljudski ostaci bili su na primorskomdelu, rekao je Grin. „Sada kada uđemo u kuće, nismo sigurni šta ćemo videti. Nadamo se i molimo da to nije veliki broj mrtvih".

Dovedena je i prenosiva mrtvačnica kako bi se pomoglo vlastima da identifikuju i obrađuju posmrtne ostatke sa rendgenskim zracima i drugom opremom.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR