Glas Javnosti

CRNA NEDELJA ZA NOVINARE: Od početka rata u Izraelu ubijeno devetoro

Svet
Autor: Glas javnosti

Napad militantne palestinske grupe Hamas na Izrael doveo je do intenzivnih borbi koje su rezultirale najsmrtonosnijom nedeljom za novinare u bilo kom nedavnom sukobu, saopšteno je danas iz Uneska, pošto je potvrđeno da je devet novinara ubijeno na dužnosti od 7. oktobra

Iz Uneska je saopšteno da bi broj poginulih novinara mogao porasti u narednim danima.

Kako prenosi "Si-En-En", do ubistava novinara došlo je tokom napada Hamasa i izraelskog vojnog odgovora u Pojasu Gaze, ali ne i na izraelsko-libanskoj granici.

- Ovo je dramatičan danak. Nijednom u nekom nedavnom sukobu naša profesija nije morala da plati tako visoku cenu za tako kratko vreme - rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azulej.

Ona je pozvala regionalne i međunarodne aktere da odmah preduzmu akcije kako bi se osigurali da se međunarodno pravo poštuje.

- Novinari nikada, ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da budu meta. I odgovornost je svih aktera da obezbede, da nastave da obavljaju svoju profesiju bezbedno i nezavisno, rekla je Azulej.

Podsetimo, jedan od stradalih je novinar "Rojtersa" Isam Abdalah (37). On je poginuo kod sela Alma el-Šab na jugu Libana, dok je šestoro njegovih kolega povređeno.

Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR