Glas Javnosti

ČOVEK O KOME JE PRIČAO CEO SVET: Preminuo vojnik koji je UBIO Če Gevaru

Svet
Autor: Glas javnosti

Bolivijski vojnik Mario Teran Salazar, koji je ubio kubanskog gerilca Ernesta Če Gevaru, umro je u četvrtak u 80. godini u Santa Kruzu de la Sijeri, na istoku Bolivije.

"Umro je. Bio je bolestan i ništa se tu nije moglo“ - rekao je Gari Prado, zapovednik jedinice bolivijske vojske koja je zarobila Čea u bolivijskoj džungli pre 54 godine.

Prado je saznao za Salazarovu smrt u četvrtak ujutru.

"Rekli su mi članovi njegove porodice i saborci, jer je bio u vojnoj bolnici“ - kazao je.



Bolnica je odbila da potvrdi smrt, zbog "zaštite privatnosti i poverljivosti medicinskih podataka".

Bolivijska vojska zarobila je Če Gevaru, mitskog revolucionara u vreme hladnog rata, u oktobru 1967. uz pomoć agenata CIA.

Če, koji je želeo da rasplamsa revolucije u Latinskoj Americi, tada je u bolivijskim planinama vodio šačicu gerilaca koji su preživeli borbe, glad i bolesti, prenosi N1.

Uhapšenog i ranjenog, premestili su ga u napuštenu školu u selu La Higuera.



Tamo je proveo poslednju noć. Ubio je ga 9. oktobra tadašnji narednik Teran Salazar (27), po naredbi bolivijskog predsednika Renea Barijentosa, žestokog antikomuniste.

"Bio mi je to najgori trenutak u životu. Video sam ispred sebe visokog, vrlo visokog Čea. Oči su mu bile blistave" - ispričao je tada Teran Salazar.

"Budi miran, rekao mi je. I pažljivo ciljaj, ubićeš čoveka. Tada sam zakoračio unazad prema vratima, zažmurio i zapucao" - ispričao je.



Če, koji je još za života bio legenda, postao je trofej. Njegovo telo je izloženo u obližnjem gradiću Valegrandu i ovekovečeno fotografijom fotografa AFP Marka Hutena.

Nakon trideset godina službe, Teran Salazar se penzionisao i živeo u anonimnosti, izbegavajući novinare. Jedno vreme je čak govorio da nije on ubio slavnog gerilca, nego vojnik istog imena i prezimena.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR