Glas Javnosti

Cinična politika Zapada: Lavrov podsetio na „obojenu revoluciju“ u Jugoslaviji

Svet
Autor: Glas javnosti

Većina naroda u svetu sve više odbacuje neokolonijalnu i ciničnu politiku kolektivnog Zapada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Neokolonijalnu, otvoreno ciničnu liniju kolektivnog Zapada sve više odbacuje većina u svetu, koja je iskreno umorna od ucena i pritisaka, između ostalog i putem sile, od prljavih informacionih ratova i geopolitičkih igara sa nultim rezultatom“, napisao je Lavrov u članak za „Rosijskuju gazetu“.


On se osvrnuo na brojna kršenja Povelje UN zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Država, koje stoje iza organizovanja obojenih revolucija širom sveta.

"Zapadnjaci stalno krše fundamentalni princip Povelje UN kao što je nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja. U toj seriji je režirani treći krug izbora u Ukrajini 2004. godine, ′obojene revolucije′ u Jugoslaviji, Gruziji i Kirgistanu. Konačno, otvorena podrška krvavom puču u Kijevu u februaru 2014, kao i uporni pokušaji da se ponovi scenario nasilnog preuzimanja vlasti u Belorusiji 2020. godine.


Ne može, a da se ne pomene ozloglašena „Monroova doktrina“, koju Amerikanci, izgleda, žele da prošire na ceo svet kako bi celu planetu pretvorili u svoje ′dvorište′“, istakao je ruski diplomata.

Države globalnog juga i istoka žele da kontrolišu sopstvene sudbine i da vode unutrašnju i spoljnu politiku orijentisanu na nacionalne interese, istakao je ministar.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR