Glas Javnosti
posta

ČIKAŠKO LUDILO OD SRPSKIH ĆEVAPA! Milunoviću su u Americi otvorili kiosk kao u otadžbini i zaludeli grad (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ako vas put nanese u Čikago i tamo vas omami miris ćevapa, nemoj te da se iznenadite. U ovom američkom gradu jedan Srbin je otvorio kiosk sa tradicionalnim specijalitetom kojim je osvojio grad.

Kiosk je ‘čedo’ kuvara Nemanje Milunovića, veterana čikaških restorana, koji je novi posao započeo sa svojim bratom Markom Milunovićem. Njihova porodica se preselila u Sjedinjene Države pre više od 15 godina, ali želja za srpskom uličnom hranom nikada nije iščezla.

“Stalno smo pričali o tome kako želimo da otvorimo nešto što odgovara našem poreklu. Stalno sam govorio svom bratu: ‘Mislim da će (balkanska hrana) postati popularna u Čikagu.”‘, rekao je Milunović za Chicago Tribune, koji na to dodaje: “Neverovatno je koliko je bio u pravu”.

Braća su odlučila da prvo krenu pristupačnijim putem i isprobaju stvari u zajedničkoj kuhinji koja se koristi isključivo za preuzimanje i dostavu, koncept koji je postao sve popularniji tokom pandemije.

Novinar Chicago Tribune-a koji je pisao reportažu, posebno je oduševljen Milunovićevim somunima, za koje kažu da su jedno od najslasnijih i najukusnijih peciva koja se mogu probati.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kiosk (@kioskbalkanstreetfood)

“Tako je teško oblikovati ih, ali ja to volim”, rekao je Milunović, objašnjavajući da je testo jako lepljivo, zbog čega mora da radi brzo i odlučno.

Milunović je pažljivo promislio svaki element svojih ćevapa. Za samo meso, Milunović kaže da se uglavnom pridržava originalnog recepta.

“Tradicionalni ćevapi začinjeni su samo solju, biberom i belim lukom. Ja koristim malo paprike, ali neki ljudi dodaju previše, zajedno sa drugim začinima”, rekao je Milunović.

Da bi se napravili pravi ćevapi, beli luk se prvo prokuva u vodi, da bi se tečnost zatim upotrebila kao dodatak mlevenom mesu.

Tajna dobrih ćevapa je, kako kaže Milunović – vreme.

“Mora da fermentira preko noći u hladnjaku, ne možete samo samleti govedinu i odmah je upotrebiti. Mora se odleži najmanje 24 sata”, rekao je.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kiosk (@kioskbalkanstreetfood)

“Ovo pomaže da se objasni neverovatno elastična tekstura ćevapa iz Kisoska. Meso se ne raspada kada zagrizete; umesto toga, čini se da se se spaja u izuzetno sočnu celinu”, piše novinar Chicago Tribune-a i zaključuje: “Dok god Mulunović pravi somune, pratiću ga gde god da kuva”.

“Držati lepinju sa ćevapima iz ‘Кiosk Balkan Street Food’ pravo je malo čudo po sebi. Namamljeni aromom sveže pečenih kobasica, somuni obaraju posetioce sa nogu”.

Ovako čuveni list Chicago Tribune počinje svoj tekst pod naslovom: “Ćevapi su deo poslednjeg čikaškog ludila za balkanskom hranom, a Kiosk Balkan Street Food pravi sjajne!”

(Glas javnosti/ Serbiantimes.info)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR