Portillo’s je jedan od najstarijih street food lokala u Čikagu. Osnovan je 1963. godine u predgrađu Čikaga, Villa Parku, kao mali štand s hot dogovima pod imenom „The Dog House“. Vremenom je promenio ime i razvio se u poznati lanac brze hrane specijalizovan za klasična čikaška jela poput Chicago-style hot dogova, italijanskih sendviča s govedinom, Maxwell Street Polish kobasica, hamburgera, piletine i čokoladnih krofni.
Sad je predstavio The Leo sendvič, varijaciju na klasični Chicago-style Italian beef sendvič – jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela u čikaškoj street food tradiciji.
„U ime umaka, peciva i ljute giardiniere – predstavljamo The Leo: božanski začinjenu italijansku govedinu, krštenu u umaku“, napisali su iz Portillo’sa ispod slike sendviča na društvenim mrežama.
Sendvič se sastoji od tanko narezane pečene italijanske govedine, mekog peciva italijanskog tipa, umaka i giardiniere, prenosi Index.hr.
Giardiniera je italijanska ukiseljena mešavina povrća, često ljuta i začinjena, koja se u Čikagu koristi kao klasičan dodatak Italian beef sendviču. Sastoji se od šargarepe, karfiola, stabljike celera, zelene paprike, maslina i feferona ili ljutih papričica – posebno u čikaškoj verziji.
Sendvič je dostupan tokom maja, koji je ujedno i mesec italijanskog beef sendviča, a prodaje se po ceni od 8,29 dolara.
Glas Javnosti/ N07S