Glas Javnosti

CIA DIREKTNO UČESTVOVALA U DIVERZIJI SEVERNOG TOKA: Isporučila ronilačku opremu Norveškoj!

Svet
Autor: Glas javnosti(RT Balkan/RIA Novosti

Pre dizanja gasovoda Severni tok u vazduh, CIA je norveškom brodu isporučila komoru za dekompresiju ronilaca, kako bi se obučavali, rekao je za "Demokrasi nau" američki novinar Simor Herš, autor istrage o eksploziji na Severnom toku.

"Dubina do koje mogu da rone je 260 stopa (80 metara). Norvežani su pronašli najpliće mesto u Baltičkom moru - između Švedske i Danske i tamo su trenirali", rekao je Herš, napominjući da je eksploziv postavljen na dubini od 260 stopa. "Cevovodi su prekriveni betonskim pločama. Tako da je ozbiljan posao dići ih u vazduh", rekao je on, prenose RIA Novosti.

Herš je izjavio da je u pitanju norveški razarač, ocenivši kao lažnu tvrdnju norveške vlade da nije umešana u operaciju.



"To je tako glupa laž!" istakao je. "Na tom brodu je bila komora za dekompresiju - tu ju je isporučila i postavila CIA", dodao je on.

Herš je ranije objavio članak u kojem je optužio američku administraciju i norveške vlasti za organizovanje sabotaže na gasovodima koji su zaustavili isporuku ruskog gasa u Nemačku i druge evropske zemlje.

U intervjuu za "Berliner cajtung", on je naveo da je Vašington sabotirao gasovod, jer ukrajinski sukob "nije proticao dobro za Zapad". On je dodao da je pokretanje Severnog toka 2 "zaustavila sama Nemačka, a ne međunarodne sankcije, a SAD su se plašile da će Nemačka ukinuti sankcije zbog hladne zime".

Heršova istraga nije naišla na široku pažnju u stranoj štampi, ocenjuju RIA Novosti i dodaju da su mnogi poznati mediji odlučili da to ignorišu.

Primera radi, "svetli primeri" "Njujork tajms" i "Vašington post" nisu ništa pisali o Heršovim otkrićima, kao ni britanski mediji poput "Fajnenšel tajmsa" i "Gardijana".

Sramno!



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR