Glas Javnosti
posta

ČETVORODNEVNA RADNA NEDELJA? Studija se NASTAVLJA posle pozitivnog ishoda u OVOJ zemlji!

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako su radnici koji su učestvovali u studiji prijavili da pod manjim stresom i da osećaju da je manja šansa da dožive sindrom sagorevanja, mnoge zemlje ne žele da uvedu radno vreme od četiri dana nedeljno.

Pre pandemije širom sveta se govorilo o pokušaju uvođenja četvorodnevne radne nedelje.

Ni danas nisu baš sve zemlje spremne da naprave taj radikalni potez, iako se ispostavilo da rad na daljinu, odnosno hibridni režim rada mogu da funkcionišu - u šta su svi sumnjali pre krize.

Međutim, BBC piše da su pokušaji četvorodnevne radne nedelje na Islandu bili "preterano uspešni", i doveli do toga da radnici pređu na kraće radno vreme, pokazuje istraživanje.

Studija, sprovedena između 2015. i 2019. godine, uključila je radnike koji su bili isto plaćeni, iako su radili manje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Reykjavík Foto (@reykjavikfoto)

Produktivnost je ostala ista ili je čak poboljšana na većini radnih mesta, rekli su istraživači. Niz drugih ispitivanja se sada sprovodi širom sveta.

Na Islandu su ovakva ispitivanja, koja su vodili gradski savet Rejkjavika i nacionalna vlada, na kraju obuhvatila više od 2.500 radnika, što čini oko 1% radno sposobnog stanovništva u zemlji.

Mnogi od njih prešli su sa 40-satne sedmice na nedelju sačinjenu od 35 ili 36 radnih sati, rekli su istraživači.

Ispitivanja su navela sindikate da pregovaraju o obrascima rada, a sada je 86% islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vreme za istu platu, ili će steći pravo na to, navodi se dalje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR