Glas Javnosti

Češki mediji: Predsednik Češke Republike izvinio se za bombardovanje tadašnje Jugoslavije i zamolio srpski narod za oproštaj

Svet
Autor:

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem, predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se zbog savezničkog bombardovanja tadašnje Jugoslavije 1999. godine i od srpskog naroda je zatražio oproštaj, objavili su češki mediji.Češka je tada tražila saveznika sa kojim bi odbila bombardovanje, ali bez uspeha. Činjenicu da je na kraju podržao akciju vidi kao nedostatak hrabrosti.

Zeman, koji je tada bio češki premijer, je akciju Severnoatlantske alijanse, kojoj se Češka pridružila nekoliko dana pre bombardovanja SRJ, opisao kao grešku i kao akt arogancije moći. „Molio bih srpsku naciju za oproštaj kao ličnost“, rekao je Zeman. Prema njegovim rečima, „oslobodio se traume“, i dodao da ga ,,oslobađa pokajanje". 

Za ovaj gest izvinjenja predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je, na konferenciji  za štampu, održanoj posle zvaničnog razgovora dva predsednika ,,u četiri oka“, odgovorio da ,,Izvinjenje predsednika Zemana jesu reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava i da ove njegove reči nikada nećemo zaboraviti, preneli su češka nacionalna novinska agencija ČTK i drugi domaći mediji.

Predsednici razmenili najviša državna odlikovanja

Predsednik Češke  Miloš Zeman dodelio je danas u Praškom zamku (hradu), sedištu predsednika ove zemlje, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču najviše državno priznanje, Orden belog lava, prvog stepena  za "posebne  izuzetne zasluge u korist Češke“. Ovaj orden je najviša češka državna nagrada, drugi je Orden Tomaša Garika Masarika.

Ovo najviše češko odlikovanje uručeno je predsedniku Srbije pre zajedničkog sastanka u Praškom zamku, izjavio je za agenciju ČTK portparol zamka Jirži Ovčaček (Jiri Ovčaček).

Istovremeno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio Milošu Zemanu najviše priznanje Republike Srbije – Orden Republike Srbije na lenti, koje je predsedniku Češke dodeljeno još prošle godine 15. februara povodom proslave Dana državnosti Srbije za „izuzetne zasluge u razvoju mirne saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Češke“,  a danas mu je svečano i uručeno, podsećaju češki mediji.

 

Predsednik Srbije je, prema pisanju tamošnjih medija, u zvaničnu posetu Češkoj stigao u ponedeljak, a zvanični deo putovanja počeo je danas. Prvo se sastao sa predsednikom Zemanom, zajedno sa nacionalnim delegacijama dve zemlje u Praškom zamku, a popodne i uveče će se sastati sa predsednicima Senata Milošem Vistrčilom i Predstavničkog Doma Radekom Vondračekom . 

Vučiča je dočekala počasna gardijska jedinica, uz muziku u prvom dvorištu zamka. Ceremonija je, takođe, uključivala vojnu paradu. Članovi nacionalnih delegacija takođe su bili prisutni u dvorištu, gde su u češkoj delegaciji bili ministar spoljnih poslova Jakub  Кulhanek,  ministarka finansija Alena Šilerova, kao i ministar saobraćaja, industrije i trgovine Кarel Havliček.

Tradicionalno prijateljstvo dve nacije

Predsednik Zeman je u nedelju za medijsku kuću Frekvenca 1 izjavio da želi da sa predsednikom Srbije razgovara o tradicionalnom prijateljstvu dve nacije. Pohvalio je nezavisnu spoljnu politiku Srbije. Nedavno je za srpski magazin CorD rekao da će bilateralni odnosi biti među glavnim temama razgovora, sa naglaskom na ekonomske veze i promociju  uzajamnih investicija. Predsednici će razgovarati i o pandemiji koronavirusa, a Zemana će zanimati srpsko iskustvo sa vakcinacijom. Pored zapadnih vakcina, Srbija koristi i vakcine iz Rusije i Кine, najavili su češki mediji moguće teme razgovora dva predsednika pred dolazak Aleksandra Vučića u tu lepu zemlju Jugoistoka Evrope.

Zeman 2019: Češka bi trebalo da povuče priznanje Kosova

Kao naredne teme razgovora češki mediji su najavili pitanje budućeg proširenja Evropske unije i s tim povezane situacije u regionu Zapadnog Balkana. Stoga se može očekivati da će biti postavljeno i pitanje priznanja Kosova od strane Češke Republike. Mediji ove zemlje su podsetili i posebno naglasili, u susret dolasku srpskog predsednika, da je tokom posete Beogradu 2019. Miloš Zeman rekao da Češka treba da povuče priznanje nezavisnosti Кosova.

 

Najavljen je i današnji susret predsednika Vučića sa predsednicima Senata Milošem Vistrčilom  i  Zastupničkog doma Radekom Vondračekom, dok je za sutra predviđen susret sa češkim premijerom Andrejem Babišom.

Vučić je Češku posetio kao premijer 2014. godine. Кao predsednik maja 2017. godine boravio je u radnoj poseti Pragu u jesen 2019. godine, kada je prisustvovao sastanku Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska).

Zeman je, pak, bio u zvaničnoj poseti Srbiji kao šef države 2019. godine i u državnoj poseti aprila 2014. Takođe je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji još januara 2002. godine, kada je obišao i češke trupe na službi u misiji КFOR-a na Кosovu. 

Premijer Andrej Babiš i tadašnji ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček već su bili u Srbiji ove godine. Oboje su podržali pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Tokom martovskog putovanja, Petriček je opisao saradnju sa zapadnim Balkanom i njegovu buduću integraciju u EU kao jedan od prioriteta češke spoljne politike. Srbija je postala kandidat za članstvo u EU 2012. Unija je s njom otvorila prva poglavlja pristupnih pregovora, tri godine kasnije, podsetili su češki mediji.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR