Glas Javnosti

Češka proterala ruske diplomate zbog zavere, Rusija najavila žestok odgovor!

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon što je uručena zvanična nota kojom su dvojica ruskih diplomata u Pragu proglašena nepoželjnim, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije!

Rusija će adekvatno odgovoriti na proterivanje dvoje diplomata pri Ruskom kulturnom centru u Pragu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

 - Češke vlasti nanele su ozbiljnu štetu rusko-češkim odnosima, bez ikakvog osnova. Postupci Praga neće ostati bez odgovora, štaviše oni će biti uzeti u obzir prilikom definisanja ruske politike prema Češkoj. Takve provokacije dobiće odgovor - navodi se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva su poručili da je to bio nepošten, neodgovarajući i neprijateljski korak češke strane. 

Češki mediji javili su u aprilu, pozivajući se na izvore u češkim specijalnim službama, da je ruski državljanin sa diplomatskim pasošem navodno doputovao u Prag noseći ricin, izuzetno snažan toksin.

Ovaj muškarac je, navodno, krenuo prema ruskoj Ambasadi, a otrov je, moguće, bio namijenjem grupi čeških lokalnih političara koji su odgovorni za uklanjanje spomenika maršalu Konjevu, podseća TASS

 Češki premijer Andrej Babiš rekao je tada da sumnja da te optužbe imaju veze sa realnošću, a ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odbacio je optužbe kao apsurdne.

Ruska Ambasada u Pragu primila je juče notu češkog Ministarstva spoljnih poslova o proterivanju dvoje radnika Ambasade.

Pre toga, Babiš je rekao novinarima da su dvoje ruskih diplomata proglašenim nepoželjnim osobama.

On je priznao da je slučaj ricin izmišljen i da je reč o lažnoj poruci radnika ruske Ambasade češkoj kontraobavještajnoj službi o navodnom planiranom napadu na češke zvaničnike.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR