Glas Javnosti

Češka okreće novi list! Po novom zakonu čak 85 odsto namirnica mora biti domaćeg porekla

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladajući su u Češkoj predložili amandman Zakona o hrani, kojim će obavezati trgovce da na svojim policama imaju najmanje 85 posto prehrambenih proizvoda domaćeg porekla.

Češka vladajuća stanka Ano i ultra-desni SPD predložili su kontroverzni amandman Zakona o hrani, koji bi obavezao trgovce da do 2027. godine najmanje 85 posto prehrambenim proizvoda na policama trgovina mora biti češkog porekla.

Češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman komentirao je za lokalne medije kako na taj način hrana ne bi hiljadama kilometara putovala kamionima, ali ministarstvo poljoprivrede kojem je na čelu ne učestvuje u predlaganju tog amandmana. 

Poslovni lobiji su sa velikim nezadovoljstvom dočekali ovaj predlog. Češka gospodarska komora nazvala je propis "nedopustivom državnom intervencijom", koja će izazvati poremećaj na tržištu, pogoditi male trgovce i smanjiti kvalitet hrane. 

To je kršenje zajedničkog tržišta Evropske unije, zaključuju u Komori. Evropska komisija susreće se s pojavom sličnih zakonskih regulativa u Bugarskoj i Rumuniji. 

U kritikama ovog predloga ističe se i činjenica da Češka ne podmiruje sopstvene potrebe u velikom broju osnovnih namirnica, uključujući voće i povrće te svinjetinu i piletinu. 

Struktura poljoprivrednih proizvođača u Češkoj pokazuje da se proteklih godina dogodio rast određenog broja kompanija nauštrb malih proizvođača, a taj manji broj preduzeća preuzeo je i najveći "komad kolača" iz Evropskih fondova. Naime, čak 90 posto poljoprivrednih potpora u Češkoj isplaćeno je 20 posto poljoprivrednih proizvođača, zbog čega kritičari upućuju na mogućnost sprege državnog vrha i jednog dela industrije.  

(Izvor:Agrobiz.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR