Glas Javnosti

Чешка од понедељка затвара границе и забрањује путовања у иностранство

Svet
Autor: Danas.rs

Чешка влада одлучила је данас да због пандемије корона вируса од ноћи између недеље и понедељка, 16. марта, потпуно затвори границе, забрани улазак странцима у земљу и путовање Чесима у иностранство.

Уз то је проширила обавезу карантина не само на повратнике из Италије, већ из свих 15 земаља и области почев од Кине и Италије које су проглашене за ризичне.

Од забране уласка у Чешку изузети су странци с привременим боравком дужим од 90 дана и трајним боравком, казао је после ванредне седнице владе премијер Андреј Бабиш.

Већ раније је Влада, на основу проглашења „кризног стања“ у читавој земљи – што је само степен блаже од „ванредог стања“, од 14. марта обуставила међународни железнички и аутобуски саобраћај за све који превозе више од девет људи истовремено. Уз то је ограничила летове и као једини аеродром за међународни цивилни ваздушни саобраћај одредила Аеродром „Вацлав Хавел“ у Прагу.

На границама с Немачком и Аустријом чешка полиција и војска након насумичних контрола и мерења температуре путницима, уводи сада и редовне контроле на граничним прелазима, пошто су рестрикција и карантина изузети грађани који раде у другој земљи, а границу прелазе у малограничном режиму.

Од раније су биле затворене школе, позоришта, биоскопи, библиотеке и друге културне институције, и забрањене јавне и приватне манифестације свише од 30 људи, а сада су забрањене и све спортске активности – и унутра и напољу, с више од 30 људи.

Радње остају отворене, осим пијаца укључујући и велике које обично држе Вијетнамци, а функционише и јавни превоз у целој земљи.

„Ако бисмо дошли до тога да прогласимо неки већи карантин, онда бисмо га прогласили за целу земљу. Бесмислица је да ставимо у карантин Праг, то није на дневном реду“, демантовао је данас премијер Бабиш гласине да се спрема карантин за житеље главног града јер је у Прагу највише заражених вирусом ЦОВИД-19 од укупно 117 потврђених случајева у Чешкој.

Премијер Бабиш је још једном апеловао на Чехе да престану да стварају залихе намирница, јер Влада ни у којем случају нема намеру да затвара радње, а робе је довољно.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR