Glas Javnosti

Češka ministarka odbrane upozorava da se holokaust vratio

Svet
Autor: Glas javnosti

Potez češke ministarke odbrane da pozove svoju zemlju da napusti UN usledio je nakon rezolucije kojom se Izrael poziva da napusti Gazu bez osude Hamasa

Ne sme se ćutati pred drugim holokaustom, rekla je češka ministarka odbrane Jana Černohova pozivajući svoju zemlju da se povuče iz Ujedinjenih nacija u znak protesta zbog neuspeha da osudi Hamasov napad na Izrael 7. oktobra.


„Holokaust se vratio, ne smemo ponovo da ćutimo“, rekla je ona u izjavi koju je objavila na X društvenoj platformi.

Ona je govorila o svom zgražanju dan nakon što je Generalna skupština UN izglasala 120 prema 14 za prekid vatre za rat u Gazi, koji se prvenstveno fokusirao na stradanje Palestinaca u Gazi.


U rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja je takođe imala 45 uzdržanih, nije pominjeno niti jasno pozivano na oslobađanje 230 talaca koje je teroristička grupa zarobila tog dana.



„Stidim se UN. Po mom mišljenju – Češka nema šta da očekuje u organizaciji koja podržava teroriste i ne poštuje osnovno pravo na samoodbranu.", dodala je ona.


„Pre tačno tri nedelje, Hamas je ubio više od 1.400 Izraelaca, što je više žrtava po njihovom stanovništvu nego što je militantna islamistička organizacija Al-Kaida ubila 9.11.2001. u SAD.

„A samo 14 zemalja, uključujući i našu, ustalo je protiv terorističkog napada bez presedana koji su počinili teroristi Hamasa, jasno i razumljivo!",  izjavila je ona.


Samo tri zemlje Evropske unije glasale su protiv rezolucije van Češke; Austrija, Hrvatska i Mađarska.

Ali nisu se svi složili sa njenim pozivom. Potpredsednik Vlade za digitalizaciju i ministar za regionalni razvoj Ivan Bartoš rekao je da je „nedvosmisleno odbacio ideju o povlačenju iz UN“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR