Glas Javnosti

ČESI PORUČUJU "KOSOVO JE SRBIJA": Potrebno svake godine PROTESTOVATI, pokazati OTPOR i održavati PRITISAK i na Vladu ČEŠKE da povuče PRIZNANJE KOSOVA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Jedan od najtužnijih dana za celo srpstvo i svetu srpsku zemlju Kosovo i Metohiju je definitivno 17. februar 2008. godine, dan kada je proglašena nezavisnost tzv. države, veštačke tvorevine Kosovo. Na ovaj dan se, već tradicionalno trinaest godina za redom, građani mnogih gradova na teritoriji Češke i Poljske prošetaju ulicama noseći transparente "Kosovo je Srbija".

Od tog dana se svake godine pokaže u punom svetlu širina slovenske duše koja svake godine daje bezuslovnu podršku srpskom narodu koji je žrtva Zapadnog sistema. Zbog situacije sa korona virusom ove godine je to, nažalost, bilo neizvodljivo, međutim, ni to nije sprečilo ove dobre ljude da organizuju emisiju u kojoj će se govoriti o Kosovu i Metohiji.

Gosti emisije bili su: Jaroslav Foldyna, poslanik parlamenta Češke, predsednik grupe češko-srpskog prijateljstva u parlamentu, Jan Kavan, bivši ministar inostranih poslova ČR i biši generalni sekretar UN, Milutin Ilić, predsednik Geopolitikon.cz, savetnik poslanika Jaroslava Foldyne za Balkan u parlamentu Češke.

Na samom početku emisije, Milutin Ilić je informisao javnost da je ove godine Praški magistrat nije dozvolio demonstracije koje su tradicionalno održavali svake godine na Vaclavskim Namjestima, ističući da je ovu dobio informaciju od saradnika Vaclava Dvoržaka.

"Ograničeni smo zbog situacije sa korona virusom ali se mi ne predajemo. Bez obzira na situaciju želimo da se putem aplikacije koju koristimo iz studija Geopolitikon, da se izjasnimo povodom nelegalnog priznanja Kosova. Što mi ovde na češkom kažemo protestujemo protiv otimanja Kosova Srbiji", bio je izričit Ilić.

Jan Kavan se složio da je zaista velika šteta što ne ne mogu da se vide na Vaclavskim namjestima i da time jasno stave do znanja da nisu zaboravili taj nelegalni čin i to kršenje međunarodnog prava, kao što čine svake godine.

"A samim tim ta agresija, ta invazija i to bombardovanje je bilo u protivrečnosti sa međunarodnim pravom. Iako se to dogodilo pre više godina potrebno je to stalno spominjati iznova i iznova podsećati i pritiskati našu vladu i
druge vlade, koje su priznale nezavisnost Kosova da to priznanje povuku. Što je po međunarodnom pravu moguće. A svakako ne bi trebalo da održavamo normalne diplomatske odnose sa teritorijom koja po međunarodnom pravu nije samostalna i suverena", ističe Kavan.

On svake godine neumorno ponavlja da je to priznanje jasno kršenje važeće rezolucije 1244 iz jula 1999. godine koja jasno potvrđuje jedinstvo, celovitost i suverenitet SFRJ Jugoslavije čiji je naslednik Republika Srbija.

"Ta rezolucija eksplicitno govori o značajnoj autonomiji i samoupravljanju Kosova, a nema ni slova o nekom eventualnom budućem odvajanju teritorije od Srbije i mogućnosti da Kosovo bude samostalno. Ponavljam ta rezolucija koja je bila važeća, jednostranim priznanjem nezavisnosti Kosova je prekršena i drago mi je da postoji čitav niz zemalja bez obzira na razne međunarodne pritiske koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Među njima su svakako Slovačka, Rumunija, Španija, Grčka, Kipar, ali i Gruzija, Kina, Rusija i mnoge druge zemlje", naglasio je.

Foto: Youtube/ PrintscreenJan Kavan ističe da je potrebno svake godine protiv toga protestvovati, pokazati otpor i održavati pritisak i na Vladu Češke da povuče priznanje Kosova.

"Završio bih sa tim da je dobro da se stalno ponavlja očigledna istina i osuđivati agresiju jedne zemlje ka drugoj, okupiranje tuđe teritorije, etničkog čišćenja i drugih činova moćnih zemalja koje time oduzimaju ljudima mogućnost dostojnog života. Potrebno je da se postavimo protiv toga zajedno i da pružimo otpor. Ja često kod ovakvih događaja citiram pogled na ovu pravnu džunglu, britanskog režisera Stenlija Kjubrika koji kaže: da se velike i moćne države često ponašaju kao gangsteri dok se male države na žalost ponašaju kao prostitutke", priseća se on.

Njegov stav je jasan - neophodno je iskoristiti i ovu godišnjicu kako bi se borili za poštovanje međunarodnog prava, kako po pitanju Kosova, tako i u tim drugim slučajevima. 

Milutin Ilić se slažio da je priznanje Kosova* kršenje međunarodnog prava.

"Ja lično to vidim kao otvaranje Pandorine kutije i kao omogućavnje u raznim drugim slučajevima u svetu na rizik od kršenja međunarodnog prava. Ja kao etnički Srbin, Srbin sam po nacionalnosti, zahvalan sam na svemu što bratski češki i slovački narod izražava prema bratskom srpskom narodu", rekao je ponosno Ilić.

Jaroslav Foldyna je za Srbiju jedan od simbola borbe za pravdu i borbe protiv otimanja Kosova. On je ovom prilikom istakao da mu je neizmerno drago zato što je emisija organizovana, a zatim je izneo jednu zanimljivost iz istorije naših zemalja.

"Meni je drago da makar ovako simbolički možemo da izrazimo svoje mišljenje, svoj stav, nas Čeha i Slovaka. I uvek smo bili mi Česi i Slovaci na Vaclavskim namjestima od 2008. godine, od prvog dana kada se nelegalno otcepilo Kosovo. Ima to jedan veliki istorijski fakt. Mi Česi i Slovaci, mi Češka Republika smo 1938. god. bili napadnuti. Bila nam je ukadena naša zemlja, 15% naše teritorije na osnovu Minhenskog sporazuma. Koja je takođe izgledala kao dogovor demokratskih država. A kakve su to bile demokratske države? Bili su to nacistička Nemačka, nacistička Italija, kolaborantska Engleska i Francuska. Da oni su potpisali da Češka Republika izgubi 15% svoje teritorije. A sada, pogledajte na tu paralelu – to su slične, zapravo iste te države članice vojne alijanse NATO. One su bombardovale Jugoslaviju 1999. god. što je suprotno međunarodnom pravu", naglašava Folduna.

Foto: Youtube/ Printscreen

Jaroslav je siguran u to da je njima apsolutno svejedno što su prekršili čitav niz međunarodnih prava i dogovora.

"Prekršili su Helsinšski dogovor kao i mnoge duge ugovore. Takođe, svejedno im je što su prekršili i svoje vlastite protokole, rezoluciju 1244 od UN. Nijedna demokratija ne može da gradi svoju politiku na tome da krši to što je sama rekla i da krši međunarodno pravo. Zato mi je drago da makar ovako istorijski mi Česi i Slovaci možemo da damo podršku našem bratskom narodu Srbima. Da stojimo čvrsto za njima i da verujemo da će doći do rešenja Kosova, da će doći do rešenja statusa Kosova. Ja sam siguran da postoje i napredni Albanci kojin razmišljaju na neki sličan način i koji će tražiti put kako bi se došlo do nekog međunarodnog rešenja", istakao je on.

On smatra da je Balkanu i Evropi potrebna ta saradnja, zato što bez mirnog Balkana ni Evropa ne može da bude mirna.

"Ja sam ubeđen da mi Česi i Slovaci i svi mi koji svake godine učestvujemo na ovom protestu i ovim demonstracijama makar tim doprinosimo. Za razliku od nekih prethodnih čeških vlada, posebno gospodina Švancenberga i njemu sličnih koji su pogazili sve, Tomaš Garika Masarik osnivač naše države, nikada ali nikada nebi dopustio takvu svinjariju koju su uradili oni", zaključio je Jaroslav Foldyna.

Miroslav Ilić je na kraju kazao da se Srbi nikada neće predati.

"I kao što rekoše češki padobranci koji su pokazali kako se pravi otpor nacističkim okupatorima tako i mi Srbi to možemo da kažemo – mi to nikada nećemo priznati", naglasio je.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR