Glas Javnosti

ČESI I SLOVACI NE MOGU BEZ RUSKE NAFTE

Svet
Autor: Glas javnosti

Prag i Bratislava obratili su se Briselu sa zahtevom da održe količine ruske nafte, jer nemaju izlaz na more pa nemaju mogućnost da dobiju naftu iz drugih izvora, rekao je predsednik "Transnjefta" Nikolaj Tokarev.

Češka i Slovačka apelovale su na Brisel sa zahtevom da održe zalihe ruske nafte jer bez nje neće moći da postoje, izjavio je predsednik Transnjefta Nikolaj Tokarev.

"I Prag i Bratislava su se obratili Briselu sa zahtevom da održe količine ruske nafte, jer nemaju izlaz na more pa nemaju mogućnost da dobiju naftu iz drugih izvora",kazao je Tokarev u intervjuu za televiziju "Rusija 24".

On je napomenuo da Češka ima mogućnost da primi male količine nafte naftovodom iz Evrope, ali da jednostavno te zemlje ne mogu da opstanu bez ruske nafte.

Osim toga, prema njegovim rečima, obim izvoza ugljovodoničnih sirovina iz Rusije u Indiju je 2023. godine dostigao 70 miliona tona, a u Kinu – do 100 miliona tona.

Tokarev je istakao da su se pojavili i novi trendovi u izvozu ruskog "crnog zlata".


Osim Češke i Slovačke, još dve evrospske zemlje "mole" za još ruske nafte kroz naftovod "Družba".

Naime, Tokarev je ranije izjavio da je "Transnjeft" već primio zahtev za puštanje nafte kroz naftovod "Družba" iz Poljske i Nemačke tokom naredne godine uprkos izjavama zvaničnika da će odbiti isporuke.

Najveći poljski prerađivač nafte "Orlen" poslao je ponudu ruskoj kompaniji za transport nafte i gasa "Transnjeft" za tri miliona tona nafte kroz naftovod "Družba" 2023. godine, javio je list, pozivajući se na izvor u poljskoj naftnoj industriji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR