Glas Javnosti

CEO ISLAND PROVERIO SE NA KORONU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Testirali su bukvalno celu državu i došli do veoma važnog zaključka!

Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu.

Dok se zemlje širom sveta bore da zadrže širenje koronavirusa, Island radi nešto čini drugačije od ostalih - a pristup bi mogao imati mnogo veći uticaj na naše razumevanje virusa. Mala ostrvska država od 364.000 stanovnika sprovodi opsežna testiranja među svojom populacijom, što ga čini najnovijom državom koja je postavila agresivno testiranje u središte svoje borbe protiv pandemije. Ali - što je najvažnije - testiranje takođe uključuje ljude koji ne pokazuju simptome bolesti. Islandska vlada saopštila je da je do sada testirala veći procenat svojih građana nego bilo gde drugde u svetu. Broj pojedinaca koje su testirali zdravstveni organi zemlje i biotehnološka firma deCode Genetics - 3.777 - u poređenju sa oko 5.203 u Južnoj Koreji, 2478 u Italiji i 764 u Velikoj Britaniji.

Stanovništvo Islanda stavlja zemlju u jedinstvenu poziciju da ima veoma visoke mogućnosti testiranja uz pomoć islandske kompanije za medicinsko istraživanje deCode Genetics, koja nudi testiranje velikih razmera - izjavio je za BuzzFeed News Thorolfur Guðnason, glavni epidemiolog Islanda. 

Ovaj napor je namenjen dobijanju uvida u stvarnu prevalenciju virusa u zajednici, jer većina zemalja u ovom trenutku najekskluzivnije testira samo one sa simptomima.

Od 3.777 osoba testiranih u zemlji, do sada je identifikovan 218 pozitivnih slučajeva.

- Najmanje polovina zaraženih zarazila se virusom tokom putovanja u inostranstvo, uglavnom u visoko rizična područja u evropskim Alpama (najmanje 90) - saopštila je vlada u ponedjeljak. 

Ti brojevi uključuju prve rezultate dobrovoljnih testova na ljudima bez simptoma, koji su započeli prošlog petka. Prva serija od 1.800 testova dala je 19 pozitivnih slučajeva, odnosno oko 1% uzorka.

- Rani rezultati deCode Genetics pokazuju da je nizak procenat opšte populacije zarazio virusom i da je polovina onih koji su testirali pozitivnost ne-simptomatski - rekao je Guðnason. Druga polovina pokazuje veoma umerene simptome nalik prehladi. Ovi podaci takođe mogu postati vredan resurs za naučne studije virusa u budućnosti - dodao je. Masovno testiranje na skali usvojenoj na Islandu verovatno neće biti izvodljivo u većim zemljama. Međutim, pokazalo se da je presudno u nekim drugim oblastima do sada najteže pogođenim novim koronavirusom. Testiranje je pružilo dokaze koji otkrivaju da značajan deo onih koji dobiju bolest zapravo su bez ili sa blagim simptomima - i to su potvrdila višestruka istraživanja koja su pokazala da asimptomatski pojedinci doprinose prenošenju bolesti u velikom broju.

Studija objavljena u ponedeljak u časopisu Science pokazala je da za svaki potvrđeni slučaj virusa verovatno postoji još pet do 10 osoba sa neotkrivenim infekcijama u zajednici. Naučnici koji su svoj model zasnovali na podacima iz Kine izvestili su da ovi često blaži i manje zarazni slučajevi stoje iza skoro 80% novih slučajeva.

 

Izvor: alo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR