Glas Javnosti

CENE PODIVLJALE, SVE SE RASPADA: Gas ENORMNO poskupeo posle priznanja Donjecka i Luganska, Putin se ODMAH oglasio

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike, cena gasa u Evropi je skočila za više od deset odsto.

Cena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu je dostigla oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 80 evra po megavat-satu.

Usled straha da će ukrajinsko-ruska kriza prerasti u vojni sukob i zbog bojazni od potencijalnog poremećaja isporuka nafte širom sveta, cene ovog energenta su ubrzale rast. Cena evropske nafte tipa "brent", koja se smatra međunarodnim standardom na naftnom tržištu, dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si, a prenosi B92.net.

Ovakva situacija očigledno je uslovljena najnovijim dešavanjima u Ukrajini i priznanjem suvereniteta DNR i LNR od strane prvog čoveka Ruske Federacije.

- U ovoj fazi (periodu energetske modernizacije) postaje veoma traženo proširenje upotrebe prirodnog gasa kao jedne od ekološki najprihvatljivijih vrsta goriva. Rusija, sa svoje strane, namerava da nastavi sa neprekidnim isporukama te sirovine, uključujući tečni prirodni gas, na svetska tržišta, da unapređuje odgovarajuću infrastrukturu i povećava ulaganja u gasni sektor - navodi se u pozdravnom telegramu Putina povodom otvaranja samita Foruma zemalja izvoznica gasa, a prenosi Sputnjik.


Energetska modernizacija zahteva uravnotežene pristupe i detaljno sagledavanje nacionalnih specifičnosti.

- Glavni zadatak je da se obezbedi univerzalni pristup pristupačnim, održivim i savremenim izvorima energije. Sigurni smo da je u interesu svetske zajednice da obezbedi da se energetska tranzicija ne pretvori u sredstvo promovisanja političkih i ekonomskih interesa pojedinih aktera, a posebno da ne bude praćena sankcionim i drugim ograničenjima - rekao je Putin.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR