Glas Javnosti

Cena obilaska Ajfelovog tornja: Još skuplja 4.000 dinara jedna vožnja liftom

Svet
Autor: Glas javnosti

Manjak gostiju za vreme korona virusa zajedno sa rastom troškova obnove.

Da bi prikupili više novca za hitnu restauraciju, gradsko veće Pariza izglasalo je povećanje cene ulaznice za Ajfelovu kulu. Ulaznice za odrasle od narednog meseca će biti skuplje za 20 odsto.

Za vožnju liftom do vrha tornja posetioci trenutno moraju da izdvoje 29,40 evra, ali prema odluci gradskih odbornika od 17. juna cena će porasti na 35,30 evra.

Gradsko veće Pariza je, takođe, podržalo dokapitalizaciju operatera Ajfelovog tornja Sete i smanjilo godišnju naknadu koju naplaćuje operateru za upravljanje jednom od najpoznatijih svetskih turističkih atrakcija.


Manje gostiju tokom pandemije kovida-19, u kombinaciji s vrtoglavim rastom troškova obnove, gurnuli su Sete duboko u minus, objavila je francuska agencija AFP.

Tokom pandemije kula je u 2020. i 2021. zabeležila gubitak prihoda od oko 120 miliona evra. Prošle godine se broj posetilaca vratio na gotovo šest miliona, nakon što je 2020. pao na samo 1,5 miliona.

Otkako je izgrađeno za Svetsku izložbu 1889. godine, remek-delo arhitekte Gustava Ajfela farbano je 19 puta. U to vreme Ajfel je preporučio da se toranj ponovno boji svakih sedam godina kako bi se izbegla neizbežna rđa.

Međutim, 300 metara visoka gvozdena konstrukcija nije u potpunosti prebojena od 2010. godine.

Lošu finansijsku situaciju čuvene kule dodatno su pogoršali i nedavni štrajkovi nezadovoljnih radnika tornja, zbog niskih plata i uslova rada.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR