Glas Javnosti

ČEKAJU IH TEŠKA VREMENA: Kubanska vlada najavila ili poskupljenje goriva i struje ili manje bonova za hranu

Svet
Autor: Glas javnosti

Kubanska vlada saopštila je da će morati ili da poveća cene goriva i struje, ili da smanji sbvencioniranje bonova iz budžeta za snabdevanje građana osnovnim namirnicama.

To je rečeno na završnoj godišnjoj sednici Skupštine Kube.

Predsednik Kube Migel Dias-Kanel izjavo je da "teška vremena iziskuju teške mere".


Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je privredna recesija na Kubi ove godine između jedan i dva odsto, a inflacija je dostigla oko 30%. Bilo je problema i u turizmu, glavnom izvoru prihoda Kube, a i u poljoprivrednoj proizvodnji.

Broj stranih turista i dalje je na samo 64% broja iz 2019. godine, pre pandemije koronavirusa. Proizvodnja šećera je opala, a vlada je morala da uvozi hranu.

Premijer Manuel Marero Krus je rekao da će zbog ekonomskih problema Vlada morati da podigne cene benzina, struje i gasa ili da smanji sledovanja građana po bonovima za kupovinu hrane i drugih osnovnih potrepština.

Ekonomska kriza na Kubi je naterala stotine hiljada ljudi da odu u pokušaju da stignu do SAD. Dugački redovi na benzinskim pumpama su nedavno postali kraći, ali vesti o mogućem poskupljenju bi mogle da podstaknu nalet vozača da napune rezervoare.


Glas javnosti/ B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR