Glas Javnosti

ČARLS I KAMILA U PRVOJ ZVANIČNOJ POSETI EVROPI : U Francuskoj i Nemačkoj krajem marta

Svet
Autor: Glas javnosti

Kralj Čarls III i njegova supruga Kamila boraviće od 26. do 31. marta u poseti Francuskoj i Nemačkoj i to će biti njihove prve državne posete, kako bi "proslavili odnos" između Velike Britanije i te dve zemlje, saopštila je Bakingemska palata.

To putovanje, kojim dominiraju ekološka pitanja, njihovo je prvo putovanje u inostranstvo od kada je Čarls (74) postao kralj 8. septembra.

Čarls je kao prestolonaslednik već bio u 34 zvanične posete Francuskoj i 28 Nemačkoj.

„Poseta će proslaviti odnos Velike Britanije sa Francuskom i Nemačkom, obeležavajući našu zajedničku istoriju, kulturu i vrednosti. To će takođe biti prilika da se pogleda u budućnost i pokažu načini na koje Velika Britanija radi u partnerstvu sa Francuskom i Nemačkom“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Čarls III, koji govori francuski, i Kamila boraviće u Francuskoj od 26. do 29. marta.

U Parizu će sa predsednikom Emanuelom Makronom i njegovom suprugom Brižit učestvovati na ceremoniji sećanja kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije.

Britanski kralj će održati govor u Senatu. U njihovu čast 27. marta planiran je državni banket u dvorcu Versaj. Čarls i Kamila će 28. marta otputovati u Bordo. Kralj će posetiti područja uništena u požarima prošlog leta i posetiti organski vinograd.

„Ta državna poseta, prva poseta kralja pre njegovog krunisanja, predstavlja čast Francuskoj i ilustruje dubinu istorijskih veza koje spajaju naše dve zemlje“, saopštila je Jelisejska palata prenosi Beta/AP


Dodaje se da poseta takođe simbolizuje odnos prijateljstva i poverenja između Makrona i Čarlsa, koji su u prošlosti blisko sarađivali na zaštiti biodiverziteta i borbi protiv globalnog zagrevanja.

Britanski kraljevski par potom će boraviti u Nemačkoj od 29. do 31. marta. Posetiće Berlin i Hamburg.

Čarls će održati govor u Bundestagu i sastaće se sa izbeglicama koje su stigle iz Ukrajine.

U Hamburgu će britanski kralj razgovarati o zelenim tehnologijama.

Te posete će biti nekoliko nedelja pre krunisanja 6. maja u Vestminsterskoj opatiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR