Glas Javnosti

Царински рат између Кине и Сад се захуктава. Кина оптужила САД да износе "лажне оптужбе"

Svet
Autor: Глас јавности / Н1 / од 24.09.2018.

Нове америчке царине од 10 одсто на 200 милијарди долара увоза из Кине јутрос су ступиле на снагу, представљајући и нови ризик за раст привреде у свету.

Администрација председника Доналда Трамп увела је царине ноћас у 00.01. Пекинг би требало, како се очекује, да одговори повећањем царина од пет или 10 одсто на 60 милијарди америчке робе.

Трампова администрација раније је саопштила ће за око 5.000 производа из Кине од данас бити уведене царине од 10 одсто, с тим да ће 1. јанаура оне бити повећане на 25 одсто.

Трамп је у јулу увео царине од 25 одсто на кинеске производе у вредности од 50 милијарди долара. Кина је тада узвратила са сличним царинама и сличном количином америчких производа.

Одговор из Кине - веће царине на америчку робу


Кина је оптужила САД да износе "лажне оптужбе" с циљем да "заплаше" друге земље на пољу трговине, након што је повећала царину на 60 милијарди америчке робе као одговор на последњу меру администрације председника Доналда Трампа. Пекинг је оптужбе изрекао на дан када су на снагу ступиле нове америчке царине на кинеску робу.

САД су "покренуле серију лажних оптужби и искористиле повец́ање царина и друге мере застрашивања на пољу трговине да би наметнуле своје интересе Кини уз помоћ екстремних мера притиска", наводи се у саопштењу владе, поводом економских и трговинских тензија са Вашингтоном.

Кинеска управа царине саопштила је данас да је почела да наплаћује додатну царину од пет до 10 одсто на око 1.000 америчких артикала.

Глас јавности / Н1 / од 24.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR