Glas Javnosti

Čak 239 naučnika moli SZO da promeni pravila! Svi došli do identičnog zaključka o koroni!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ako ste mislili da je nošenje maski u zatvorenom beskorisna ili pak nepotrebna mera, možda će vam rezultati najnovijeg istraživanja promeniti mišljenje. Naime, na stotine naučnika tvrdi da postoje dokazi da sićušne čestice Kovida-19 mogu da se zadrže u vazduhu i inficiraju ljude u zatvorenom prostoru.

Nova saznanja navela su istraživače da pozovu Svetku zdravstvenu organizaciju (SZO) da revidira preporuke koje bi mogle radikalno da utiču na način na koji ljudi borave u zatvorenim prostorima. Ako je njihov zaključak tačan, nošenje maski u zatvorenom je jedino rešenje, čak i kada se pridržavaju mera socijalne distance. To bi takođe značilo da ventilacioni sistemi u školama, staračkim domovima, brojnim ustanovima i preduzećima moraju da se promene, odnosno da se dodaju novi filteri u klima uređaje, prenose strani mediji.

Druga solucija je upotreba ultraljubičastog svetla koje može da ubije male, zaražene čestice. IZ SZO su saopštili da je korona virus bolest koja se primarno prenosi od osobe do osobe, odnosno kapljičnim putem, kada neko kašlje, kija, govori ili peva.

U otvorenom pismu ovom zdravstvenom telu, koje istraživači planiraju da objave u naučnom časopisu sledeće nedelje, 239 naučnika iz 32 zemlje iznelo je dokaze koji pokazuju da male čestice iz vazduha ipak mogu da zaraze ljude. SZO se za sada nije oglašavao povodom ovih navoda.

Bez obzira da li putem velikih kapljica koje se kreću vazduhom nakon recimo kijanja ili mnogo manjih kapljica koje se ispuštaju tokom disanja, one mogu da cirkulišu u prostoriji, i korona virus može da se prenosi vazduhom i uđe u čoveka tokom udisaja, rekli su naučnici.

Međutim, SZO je ranije istakla da dokazi o tome da se virus prenosi vazduhom nisu ubedljivi.

-U poslednjih nekoliko meseci nekoliko smo puta izjavili da je prenos virusa vazduhom moguć, ali da to nije potkrepljeno čvrstim ili jasnim dokazima", rekao je doktor Benedeta Alegranci, tehnički šef SZO za sprečavanje i kontrolu infekcije.

(Izvor: Blic Žena)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR