Glas Javnosti

Бундестаг одбио предлог Зелених да Немачка прихвати 5.000 миграната из Грчке

Svet
Autor: N1/foto: pixabay

Бундестаг је великом већином гласова посланика одбацио захтев странке Зелених за прихватање 5.000 избеглица из осетљивих група са грчких острва, јављају немачки медији у четвртак.

За захтев Зелених да се из пренасељених смештаја на грчким острвима у Немачку пребаци 5.000 избеглица, при чему би се најпре радило о малолетницима без пратње, трудницама или женама које путују саме, гласало је 117 посланика, а 495 је било против.

Представници владајуће демохришћанско-социјалдемократске коалиције саопштили су да сама идеја Зелених није лоша, али се противе "изолованој акцији" Немачке без консултација с партнерима у Европској унији.

"Захтев странке Зелених садржи много тога што је исправно али он нам не помаже у садашњој ситуацији. Нужно је једно решење на нивоу ЕУ", рекла је председница посланичког клуба Социјалдемократске странке Немачке (СПД) Ева Хигл.

Она је истовремено Зеленима пребацила да захтев постављају из "страначко-тактичких" разлога и упозорила на то да договор на нивоу Европске уније више "није далеко".

"Француска, Финска и Португал су већ изразиле спремност. То је добар темељ да даље радимо на заједничком решењу", рекла је Хигл.

Посланик владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Александер Тром такође је упозорио на то да би немачко самостално деловање било супротно напорима за постизање јединственог система азила на нивоу Уније.

Како преноси агенција ЕПД, 48 посланика демохришћана објавило је посебну изјаву у којој се заузимају за помоћ "најугроженијима" и за помоћ грчким властима на лицу места, али да исто тако треба тежити заједничком решењу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR