Glas Javnosti

Бугарска купује 150 борбених возила пешадије за своју војску

Svet
Autor: Glas Javnosti / Beta

Бугарска армија издвојила је 746 милиона евра за набавку 150 борбених возила пешадије точкаша којима ће заменити застареле оклопне гусеничаре совјетског порекла.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа (www.балкансец.нет), Софија се тако прикључила све дужој листи земаља које механизоване јединице пребацују са гусеница на точкове, али и државама региона које у кратком року желе да замене наоружање из времена хладног рата.

Портал наводи да је пројекат више пута одлаган због недостатка новца, али сада се чека на коначани избор понудјача.

После вишегодишњег преиспитивања потреба и прикупљања података од разних производјача Бугари су дефинисала шта желе 90 возила у верзији борбених возила пешадије и 60 возила за ватрену, борбену, логистичку и инжењеријску подршку, а сада остаје да се изабере производјач у послу вредном 746 милиона евра.

За посао се тренутно боре швајцарски МОВАГ, који нуде возило Пирана 5 које је већ купила Румунија, као и финска Патрија, која на тендеру учествују са чувеном Патријом АМВ коју користи Хрватска.

Из трке су испали Немци због понуде која је била већа од лимита од 746 милиона евра, док су се Французи повукли јер нису добили очекиване директне преговоре на државном нивоу.

У плану који је усвојио бугарски парламент наводи се да је потребно оспособити три борбене групе нивоа батаљона (са по 30 борбених возила пешадије, плус возила за подршку) за операције одбране земље и одбране савезника из НАТО-а на основу члана 5. Вашингтонског уговора који дефинише колективну одбрану Северноатлантске алијансе.

"Иако су у 'финале' ушли Моваг и Патрија, искуства набавке наоружања у Бугарској говоре да утакмица за вредан посао још није готова. Првобитни план био је да већ у току 2018. године почне исплата аванса потенцијалном добављачу и да се цела набавка исплати у ратама до 2029. До краја 2019. године требало је да буде испоручено 12 возила, сва борбена возила до краја 2023, а оклопњаци за подршку до 2029. године. Ништа од тога се још није догодило и све очи понудјача усмерене су га државном врху Бугарске", наводи се.

Сви понудјачи су успешне компаније које су последњих година у доброј финансијској ситуацији и имају стабилно пословање.

Бугарска, са друге стране, планира велика улагања у војску, али су све набавке оптерећене политиком и до последњег тренутка се не зна шта ће се и од кога купити, додаје портал Балканска безбедносна мрежа.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR