Glas Javnosti

Bugarska danas bira novu skupštinu, ankete pokazuju da niko neće imati većinu

Svet
Autor: Glas javnosti

U Bugarskoj se sutra održavaju parlamentarni izbori, četvrti za manje od dve godine.

Prema rezultatima agencija za ispitivanje javnog mnjenja, bugarska stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) povećala je prednost u odnosu na svog glavnog rivala, reformističku partiju Nastavljamo promene (PP), preneo je Rojters.

Očekuje se da će izbori dovesti do rascepkanog parlamenta sa najviše osam političkih partija, pokazuju istraživanja koja su sproveli „Alfa riserč“, „Trend“ i „Galup internešenel“.

Nijedna partija neće imati većinu, što znači da će se voditi teški pregovori o formiranju vladajuće koalicije, navodi se u anketama.

GERB, stranka bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova, čija je vladavina okončana u aprilu 2021. zbog nezadovoljstva javnosti zbog, kako navodi Rojters, ukorenjene korupcije, ima podršku između 25 procenata i 26 procenata, što je porast u odnosu na 22,7 odsto koliko je dobila na poslednjim izborima u novembru.

Podrška PP partiji, koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci, pala je na oko 16,5 odsto sa 25,7 procenata, kada je pobedila na poslednjim vanrednim izborima.

„Galup internešenel“ i „Alfa riserč“ predviđaju da će etnička turska partija Pokret za prava i slobodu (MRF) zauzeti treće mesto sa 12 do 13 procenata, ispred partije Preporod, kojoj se predviđa 11 do 13 odsto.

Budući saveznici Petkova – levičarska Bugarska socijalistička stranka i desničarska Demokratska Bugarska, imaju podršku od oko 9,0 procenata do 10 procenata i 7,6 odsto do 8,4 odsto, pokazuju istraživanja uoči izbora.

Još dve partije – konzervativna stranka Bugarski uspon i populistička partija Ima takav narod (ITN) – verovatno će preći prag od četiri odsto osvojenih glasova za ulazak u parlament, jer se očekuje niska izlaznost, pokazuju istraživanja, preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR