Glas Javnosti

BUGARI UDARILI NA RUSE: Proteran diplomata iz Sofije, bavio se obaveštajnim radom - Zaharova odmah odgovorila

Svet
Autor: Glas javnosti

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je da se ruski diplomata, "prvi sekretar" ruske ambasade, bavio "obaveštajnim aktivnostima". Ruska ambasada u Sofiji kasnije je potvrdila da je bugarska strana proglasila personom non grata jednog službenika ruske ambasade.

- Istragom je utvrđeno da se lice, koje uživa diplomatski imunitet, bavilo neregularnim obaveštajnim aktivnostima u vidu prikupljanja informacija od nacionalnog značaja, verovatno u interesu druge zemlje. On je akreditovan kao "prvi sekretar" u ambasadi Rusije - navodi se u saopštenju glavnog tužilaštva.

Tužilaštvo tvrdi da izneti podaci svedoče o kršenju 41. člana Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.


Glavni tužilac Bugarske Ivan Gešev informisao je ministarku spoljnih poslova zemlje Teodoru Genčovsku o podacima "prikupljenim tokom istrage mogućeg prekršaja". Pozvao je ministarku da preduzme mere u okviru kompetencija resora.

Oglasila se portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je istakla da će ruska strana odgovoriti na ovaj potez Bugarske.


Ranije je šef bugarske državne agencije "Nacionalna bezbednost" Plamen Tončev saopštio da će Bugarska uskoro proglasiti personama non grata nekoliko ruskih diplomata i da će ih proterati iz zemlje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR