Glas Javnosti

BROJ OPAO ZA DVA MILIONA: Broj stanovnika Kine u padu, drugu godinu za redom

Svet
Autor: Glas javnosti

Broj stanovnika Kine je prošle godine opao za dva miliona, i to je drugo uzastopno godišnje umanjenje populacije, saopštila je danas vlada u Pekingu.

To je rezultat toga što sedam godina uzastopce opada broj rođene dece, i što se broj umrlih povećao nakon ukidanja restrikcija u vezi sa pandemijom kovida-19, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima kineskog biroa za statistiku, Kina ima milijardu i četiri stotine hiljada stanovnika. Od prošle godine, ona više nije najmnogoljudnija zemlja na planeti jer ju je prestigla Indija.


U Kini je prošle godine broj umrlih porastao za 690.000, iznosio je 11.1 miliona – a ovaj rast je više nego dvostruko veći u odnosu na rast broja umrlih u prethodnoj godini.

Demografi ovakva kretanja objašnjavaju starenjem populacije i epidemijama kovida-19 koje su krenule u decembru 2022. godine i nastavile se u februaru prošle godine.

Pad broja novorođenih odražava pad nataliteta koji je za Kinu dugoročni izazov na ekonoskom i društvenom nivou. Žene rađaju manje dece uprkos vladinim podsticajima i olakšavanju politike prava na imanje samo jednog deteta koja je prethodnih godina olakšana kako bi parovi mogli da imaju do troje dece.

Smanjen natalitet ide ruku pod ruku sa produženim životim vekom ljudi i boljom zdravstvenom zaštitu, što znači da Kina polako postaje sve starija, a to bi vremenom moglo da uspori ekonomski rast zemlje i rastegne državne finansije namenjene isplati penzija.

Stručnjaci predviđuju da će se ovakav trend nastaviti decenijama, čak iako se natalitet oporavi.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR