Glas Javnosti

BRITANSKI PREMIJER PREDMET ISTRAGE: Optužen da je skrio sukob interesa

Svet
Autor: Glas javnosti

Poverenik za standarde britanskog parlamenta Danijel Grinberg, otvorio je danas istragu protiv britanskog premijera Rišija Sunaka zbog navoda da nije ukazao na potencijalni sukob interesa, na šta je prema zakonu bio obavezan.

„Članovi parlamentamoraju uvek biti otvoreni i iskreni u izjašnjavanju o bilo kakvom relevantnom interesu u bilo kom postupku Doma ili njegovih odbora, kao i u svakoj komunikaciji sa ministrima, članovima, javnim zvaničnicima ili nosiocima javnih funkcija“, navodi se u šestom paragrafu kodeksa ponašanja članova parlamenta, prenosi Gardijan.

Komesar je odgovoran za praćenje rada Kodeksa ponašanja i registara Donjeg doma, uključujući istragu svih navodnih kršenja.
Na stranici poverenika na sajtu parlamenta nije bilo više detalja o ovim navodima.

Sunakova supruga Akšata Marti jedan je od suvlasnika „Koru kidsa“, jednog od šest privatnih ustanova za decu koje će dobiti subvencije za pilot projekat kojim se ljudi podstiču da se bave hraniteljstvom.

Kada je govorio o tom pilot projektu britanske vlade krajem marta, Sunak nije rekao da je u njega umešana i njegova supruga pred parlamentarnim komitetom, čak ni kada ga je poslanica Ketrin Mekinel upitala da li ima još nešto da izjavi.

Kasnije je u javnosti objavljeno kako su čelnici „Koru kidsa“ bili na prijemu u Dauning stritu nekoliko sati pošto je Sunak govorio pred komitetom.
Upravo je Mekinelova najverovatnije podnela povereniku prijavu protiv Sunaka.

Sunak nije prijavio suprugin udeo u „Kori kidsu“ preko registra imovine javnih funkcionera kao poslanik, što oni moraju da urade bez odlaganja. Iz Sunakove kancelarije saopšteno je da to nije bilo potrebno, jer je on to učinio preko registra u kom je upisan kao ministar. Međutim, to još nije objavljeno ni u tom registru.
Jedan od glavnih zadataka poverenika je da ispita da li je ovakva Sunakova interpretacija ispravna.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR