Glas Javnosti

Britanski premijer dao otkaz pomoćniku ministra koji je poziao na mir u Gazi

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski premijer Riši Sunak otpustio je pomoćnika ministra zbog poziva na "trajni" prekid vatre u Gazi. London je prestao da poziva na okončanje rata u Izraelu, predlažući samo ograničene "pauze" kako bi se omogućilo da pomoć stigne do palestinske enklave.

Konzervativni član parlamenta Pol Bristou smenjen je u ponedeljak sa pozicije privatnog sekretara parlamenta u Odeljenju za nauku, nekoliko dana nakon što je napisao pismo Sunaku tražeći dugoročno primirje između Izraela i palestinskih militanata u Gazi usprotivivši se "kolektivnom kažnjavanju" stanovnika Gaze zbog "Hamasovih zločina", navodi "Politiko".


"Od Pola Bristoua je zatraženo da napusti svoj položaj u vladi nakon komentara koji nisu bili u skladu sa principima kolektivne odgovornosti", rekao je portparol Dauning strita 10, pozivajući se na pravilo koje zahteva od vladinih zvaničnika da javno podrže sve odluke vlade.

U svom pismu premijeru, Bristou je tvrdio da bi trajni prekid vatre "spasao živote i omogućio humanitarnu pomoć da stigne do ljudi kojima je najpotrebnija". Sunak je, međutim, glasno branio vojnu akciju Izraela protiv Hamasa i odbacio mogućnost primirja, umesto toga pozivajući na kratke humanitarne "pauze" koje se "razlikuju od prekida vatre".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR